Fenomenální obrat a zápis do historie! Nechce se mi věřit, že jsme to dotáhly, raduje se Siniaková

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Dlouho to vypadalo, že se sen o zkompletování kariérního Super Slamu minimálně o rok odsune. Jenže Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou se nevzdaly, průběh finálového utkání na US Open proti Caty McNallyové a Taylor Townsendové otočily a nakonec zvítězily 3:6, 7:5 a 6:1. Nesmazatelně se tím zapsaly do tenisové historie, dosud se totiž v ženském deblu stejný kousek – tedy vyhrát všechny grandslamy, olympijské zlato a Turnaj mistryň – podařil jen dvěma hráčkám. „I když se nám v některých momentech nedařilo, pořád jsme věřily. To je ten klíč – vydržet. Pokračovat, užívat si tu cestu,“ rozplývala se Krejčíková na pozápasové tiskové konferenci.

Po dobu celého turnaje se o tom bály mluvit. Na otázky, které se týkaly možného titulu, odpovídaly jen stručně. Pověrčivost v tomto případě ale zafungovala, i když to ze začátku příliš nadějně nevypadalo.

Američanky Caty McNallyová s Taylor Townsendovou si utkání užívaly, hnány domácím publikem na kurtu dominovaly. Až do stavu 1:4 ve druhé sadě, pak se vše otočilo ve prospěch českých tenistek. Těm se získaným titulem na US Open podařil ještě jeden parádní počin – zopakovat výkon z roku 2013, kdy ve Flushing Meadows opanovaly juniorku.

Konečně se vám povedlo ovládnout i US Open. Co na to říkáte?
BK: Obrovská radost, že se nám to podařilo. Zápas se pro nás nevyvíjel vůbec dobře, vypadalo to, že si z finále odneseme jen talíř. V důležitém momentu jsme se ale více uvolnily, vzaly utkání na lehčí váhu a zasmály se. Následně se skóre začalo otáčet. I fanoušci doma nám určitě fandily, takže jsem ráda, že se nám to pro ně podařilo vyhrát.

Ve druhé sadě jste prohrávaly už 1:4. Jak se vám podařilo utkání otočit?
KS: Nešlo to podle našeho plánu, nehrály jsme nejlépe. Ale bojovaly jsme o každý balón. Pak Bára řekla, že se nemůže stát nic horšího, než že prohrajeme. To nás uvolnilo. Musely jsme být ty aktivnější, zjednodušily jsme hru. Šly jsme do toho, věděly jsme, že nemáme co ztratit. Jsem opravdu ráda, že to takhle dopadlo. Neuvěřitelný pocit, nechce se mi věřit, že jsme to dotáhly. Dostaly jsme se nahoru, začaly jsme hrát svůj tenis a holky nevěděly, jak na to mají reagovat.

Doposud jen dvě hráčky (Pam Shriverová a Gigi Fernándezová) vyhrály v deblu všechny čtyři grandslamy, olympijské hry a Turnaj mistryň. Teď se k držitelkám kariérního Super Slamu řadíte i vy…
KS: Znamená to pro mě hrozně moc. Zní to krásně, ani si to pořádně neuvědomuju. Jsem nadšená, že se nám daří a že se zlepšujeme. Je to velká čest.

BK: Zní to úžasně, zapsaly jsme se do historie. I když se nám v některých momentech nedařilo, pořád jsme věřily. To je ten klíč – vydržet. Pokračovat, užívat si tu cestu. Že tu můžeme hrát a dělat, co nás baví. Když se k tomu přidají takové úspěchy, je z toho krásný pocit satisfakce.

Víc toho už vyhrát nemůžete. Jak složité bude nyní hledat motivaci?
KS: Chceme víc, proto ten sport děláme. Překonáte všechny překážky a je super, když pak stojíte s trofejí.

BK: Motivace tam pořád je. Hrajeme tenis, protože nás stále baví. Miluju hrát takové zápasy na tak velkých kurtech. Omlouvám se, už se nedokážu moc soustředit. V hlavě mi skáče jedna myšlenka za druhou. (směje se)

Organizátoři přichystali trofeje i pro vaše trenéry, kterým jste je osobně předaly vy. Co to pro vás znamená?
BK: Je to speciální a hezké, že nám turnaj dal takovou příležitost. Trenéři celou tu naši cestu absolvují s námi, pomáhají nám 24/7. Věřím, že to pro ně je hezká památka a vzpomínka na poslední dva týdny, které jsme museli společně zvládnout.

KS: Vidím to stejně. Cesta není pořád nahoru, hodně jsme si toho spolu tady prožili. Je to opravdu hezké, trenéři toho totiž pro nás taktéž hodně obětují.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry žen
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – McNallyová, Townsendová (obě USA) 3:6, 7:5, 6:1


Galerie