US Open: Alcaraz vybojoval post světové jedničky, duo K+S slaví kariérní grandslam

- Redakce

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou uspěly v nedělním finále ženské čtyřhry na US Open a v New Yorku zkompletovaly svůj kariérní grandslam! Ve třech setech porazily domácí Caty McNallyovou a Taylor Townsendovou. Premiérový grandslamový titul ve Flushing Meadows získal Španěl Carlos Alcaraz, jenž přehrál Nora Caspera Ruuda ve čtyřech setech a stal se novou světovou jedničkou.

Carlos Alcaraz získal premiérový grandslamový titul
Španěl Carlos Alcaraz (4.) se stal nejmladším grandslamovým vítězem od roku 2005, kdy si Roland Garros podmanil jeho krajan Rafael Nadal. Devatenáctiletý tenista ve finále US Open porazil Nora Caspera Ruuda (7.), a to za tři hodiny a dvacet minut po setech 6:4, 2:6, 7:6(1) a 6:3. Zároveň je Alcaraz prvním náctiletým hráčem, jemuž se kdy podařilo vybojovat post světové jedničky.

V úvodu byla na obou protagonistech patrná nervozita. V každém z prvních čtyř gemů byl k vidění alespoň jeden brejkbol. Nakonec Alcaraz jednou prorazil servis, což mu stačilo k zisku prvního setu.

Následně ve druhé sadě si od stavu 2:2 vybral Alcaraz slabší chvilku a prohrál čtyři gemy za sebou, vůbec mu nevycházely kraťasy, navíc byl podrážděný a celkově projevoval negativní emoce. Ruud srovnal na 1:1.

Nicméně Alcaraz vstoupil do třetího setu brejkem a vypadalo to, že se oklepal z nepovedeného závěru druhého dějství. Ve čtvrté hře ale přišel o servis, načež si oba šli po svých až do tiebreaku. K němu nemuselo dojít. Ve dvanácté hře disponoval Ruud dvěma setboly, ale Alcaraz byl víceméně suverénní, v daných výměnách mohl Ruud získat set maximálně tak velkou nevynucenou chybou soupeře. 

Dvanáctá hra trvala více než deset minut a kdo ví, jestli nebyla zásadní pro finále. Tiebreak zahájil Nor esem, ale to bylo z jeho strany vše, Španěl vyhrál sedm výměn za sebou a bylo jasné, že se mu nebude chtít do pátého setu.

Ve čtvrté sadě se moc nehrálo, oba tenisté skvěle podávali, Alcaraz zapsal osm es. Klíčový byl šestý gem, kdy nastal první brejk čtvrtého setu a poslední brejk duelu. V další hře otočil Alcaraz z 0:30 i díky tomu, že trefil dvě esa na pravou ruku. Ruud snížil, ale následně Alcaraz dokázal doservírovat. Nemusela jej ani mrzet velká chyba při smeči za stavu 30:0. Na ni zareagoval dalším esem.

„Je to šílené a neuvěřitelné! Nikdy jsem si nemyslel, že něčeho takového dosáhnu v devatenácti letech. Všechno přišlo tak rychle. O takových úspěších jsem snil už jako dítě. Užívám se to,“ uvedl na tiskové konferenci Alcaraz.

Krejčíková se Siniakovou zkompletovaly kariérní grandslam
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou zvládly svou ultimátní misi a na newyorském grandslamu přetavily své premiérové finále i v zisk grandslamového titulu! Povedlo se jim tak zkompletovat kariérní grandslam a zvítězit na všech turnajích velké čtyřky. V nedělním finále porazily Caty McNallyovou a Taylor Townsendovou 3:6, 7:5, 6:1.

Krejčíková se Siniakovou sice vstoupily do utkání v rolích favoritek, nebylo to ovšem pro ně nijak jednoduché utkání. Na domácí naděje dlouho nemohly najít recept a prakticky v průběhu celého prvního setu byly pod velkým tlakem. Kvůli tomu také hned třikrát přišly o podání a nakonec úvodní dějství ztratily v poměru 3:6.

Ani vstup do druhé sady nebyl z pohledu české dvojice příliš povedený a s McNallyovou a Townsendovou prohrávaly už 1:4. Skóre se jim ovšem po brejku v sedmé hře povedlo dorovnat a vykřesaly tím ještě šanci na zvrat.

Jako klíčový se ukázal jedenáctý gem, ve kterém Krejčíková se Siniakovou vybojovaly vůbec první vedení v utkání s výhodou brejku. Definitivně se tím potvrdilo, že jakákoliv možná krize je zažehnána a české tenistky ve finále neprodají kůži lacino. Brejk vzápětí ve dvanácté hře potvrdily a vynutily si rozhodující sadu.

Třetí set už byl zcela pod taktovkou třetích nasazených, které soupeřky obraly třikrát o podání a při vlastním servisu ztratily jen čtyři fiftýny.

„Nešlo to podle našeho plánu, nehrály jsme nejlépe. Ale bojovaly jsme o každý balón. Pak Bára řekla, že se nemůže stát nic horšího, než že prohrajeme. To nás uvolnilo. Musely jsme být ty aktivnější, zjednodušily jsme hru. Šly jsme do toho, věděly jsme, že nemáme co ztratit,“ popsala klíč k úspěchu Siniaková

České tenistky se po vítězství na US Open staly už šestinásobnými deblovými grandslamovými šampionkami. Zkompletováním kariérního grandslamu se zařadily do společnosti takových párů, jakými byly Martina Navrátilová s Pam Shriverovou, Serena a Venus Williamsovy, Gigi Fernandezová s Natašou Zverevovou či k Italkám Saře Erraniové a Robertě Vinciové.

Nedělní finálový program na US Open

Finále dvouhry mužů
Casper Ruud (NOR, 7.) – Carlos Alcaraz (ESP, 4.) 4:6, 6:2, 6:7(1), 3:6

Finále čtyřhry žen
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – McNallyová, Townsendová (USA) 3:6, 7:5, 6:1