Prestige Tennis Cup: Štruplová získala ve Frýdku-Místku svůj premiérový titul

- Petr Sumbal

Julie Štruplová dotáhla svou misi ve Frýdku-Místku do vítězného konce, na místní antukové pětadvacítce získala svůj premiérový titul v seniorské kariéře. Ve finále Prestige Tennis Cupu teprve sedmnáctiletá česká tenistka porazila Němku Lenu Papadakisovou po setech 6:3, 2:6 a 6:4.

První set finálového duelu ovládla česká tenistka poměrem 6:3, přičemž jako první sice získala brejk její německá soupeřka, Štruplová nicméně ihned kontrovala rebrejkem. V osmém gemu pak získala podání Papadakisové znovu a následně i přes jeden brejkbol soupeřky první sadu na svém podání uzavřela.

Ve druhém setu ovšem měla navrch o sedm let starší Papadakisová. Ze stavu 0:2 se ještě dokázala Štruplová vrátit a vyrovnat na 2:2, jenže následující čtyři gemy prohrála a o vítězce Prestige Tennis Cupu musel rozhodnout třetí set.

Třetí set ve svém úvodu okopíroval druhou sadu, Štruplová znovu úspěšně zlikvidovala ztrátu 0:2. V sedmém gemu to pak byla naopak česká tenistka, která sebrala Papadakisové podání a získala náskok brejku. Ani ona sice tuto výhodu nedokázala na první pokus udržet, ale rychle se z menšího zklamání otřepala, Papadakisovou znovu brejkla a následně už celý zápas na svém podání uzavřela. A mohla začít slavit největší úspěch své dosavadní kariéry.

Cesta Štruplové frýdecko-místeckým turnajem začala už v kvalifikaci.

Dvěma kvalifikačními koly prolétla Štruplová rychlostí blesku, když porazila nejprve Rakušanku Annu Grossovou (-) 6:3, 6:1 a poté krajanku Gabrielu Škrabalovou (-) dvakrát 6:1. V prvních dvou kolech hlavní soutěže už se však Štruplová zapotila více a v obou případech potřebovala na postup tři sety. Nejprve zdolala Bosňanku Lauru Radakovičovou (1587.) 6:3, 4:6, 6:2 a poté dokázala otočit utkání s Terezou Smitkovou (438.), o deset let starší krajanku porazila 1:6, 6:3, 6:3.

Ve čtvrtfinále mladá česká tenistka dokázala zdolat Řekyni Sapfó Sakellaridiovou (339.) po setech dvakrát 6:4 a poprvé v kariéře tak mohla slavit postup do semifinále. Nezastavila se ale ani na této metě, v sobotním semifinálovém souboji porazila Japonku Misaki Macudaovou (449.) 7:6(6), 6:4 a zajistila si nedělní finálový zápas.

Premiérový profesionální titul přidá Štruplová už do tak poměrně bohaté sbírky, kterou má doma. Na juniorské úrovni totiž získala už devět singlových titulů, z toho tři v letošním roce.

Prestige Tennis Cup 2022, Frýdek-Místek (ženy, CZE, 25 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
JULIE ŠTRUPLOVÁ (876.) – Lena Papadakisová (GER, 318.) 6:3, 2:6, 6:4