US Open: Havlíčková slaví třetí grandslamový titul! US Open ovládla Šwiateková

- Redakce

Finálová sobota na US Open je minulostí! Závěrečný grandslam sezony se dozvěděl jméno šampionky v ženské dvouhře, kterou se stala Polka Iga Šwiateková, jíž se podařilo ve dvou setech přehrát Tunisanku Uns Džábirovou. Ve smíšené čtyřhře triumfovali Storm Sandersová a John Peers. Tituly se rozdaly také mezi juniory. Lucie Havlíčková sice neuspěla ve finále dvouhry, ale ve čtyřhře vybojovala svůj třetí juniorský grandslamový titul a z New Yorku nebude odjíždět s prázdnou.

Havlíčková vybojovala deblový juniorský titul
Lucie Havlíčková nebude odjíždět z US Open s prázdnou! Poté, co neuspěla ve finále dvouhry, si spravila náladu ve čtyřhře. Spolu s Dianou Šnajderovou totiž deblový turnaj vyhrály, když v sobotním finále porazily nenasazené Němky Carolinu Kuhlovou a Ellu Seidelovou po setech 6:3, 6:2.

Prakticky po celý zápas byly Havlíčková se Šnajderovou lepší, byly nebezpečnější na returnu a po zásluze si dokráčely pro vítězství. Na kurtu začaly dominovat za stavu 2:3 v prvním setu, když dokázaly vyhrát sedm her v řadě a prodraly se do vedení 6:3, 3:0.

Kuhlová se Seidelovou se sice ještě pokusily něco s finálovým výsledkem udělat a snížily na ze svého pohledu na 2:3. To ale bylo z jejich strany vše, další tři hry včetně dvou brejků získaly Havlíčková se Šnajderovou a utkání zakončily na returnu.

Lucie Havlíčková díky tomu rozšířila svou sbírku juniorských grandslamových titulů na tři. Po zisku doublu na Roland Garros, kde si podmanila dvouhru i čtyřhru, vybojovala další deblový titul, a byť nedosáhla na druhý grandslamový double, bude z New Yorku odjížděť šťastná.

„Začátek byl trochu nervózní, dělaly jsme spoustu chyb. Jak se nám podařilo najít naši hru, dostaly jsme se až po zbytek zápasu do vedení. Odehrály jsme tady skvělý turnaj,“ rozpovídala se na tiskové konferenci Havlíčková.

Finále si během soboty zahrála i v již zmíněné dvouhře, ale prosadit se nakonec nedokázala a prohrála s Filipínkou Alexandrou Ealaovou po setech 2:6, 4:6.

Havlíčková do utkání nevstoupila špatně, ve čtvrté hře si dokonce vypracovala jako první brejkbol. Na returnu se ale neprosadila a následně se jí zcela přestalo dařit. Prohrála pět her v řadě a rázem čelila skóre 2:6 a 0:1 se ztrátou brejku.

Sedmnáctileté Češce se ale povedlo ve druhém gemu dosáhnout na rebrejk a vrátit se tím do zápasu. K dalšímu brejkbolu se Havlíčkové ale nedařilo prosadit a naopak zaútočila Ealaová, která v deváté hře znovu prorazila servis své soupeřky a duel vzápětí dopodávala.

Šwiateková si podmanila US Open
Iga Šwiateková (1.) porazila Uns Džábirovou (5.) a získala třetí grandslamový titul v kariéře, přičemž první na US Open a druhý v tomto roce. Ve finále amerického grandslamu porazila svou soupeřku za hodinu a 53 minut po setech 6:2 a 7:6(5).

Polka vstoupila do zápasu skvěle, z prvních čtrnácti výměn jich vyhrála dvanáct. Následně sice Tunisanka prorazila servis, ale nepotvrdila brejk. Nakonec polská tenistka bez větších problémů zvítězila v úvodním setu.

Na startu toho druhého si Džábirová opět nepodržela podání. Šwiateková vedla dokonce 3:0, 40:15 a byla na returnu, načež na ní dolehla krize. Hra se vyrovnala. Z Tunisanky jakoby všechno spadlo, hodně riskovala a vycházelo jí to. Jenomže v desátém gamu si vypracovala Polka mečbol na příjmu, který ovšem neproměnila.

O dvě hry později scházely Šwiatekové dva fiftýny, ale Džábirová otočila gem z 0:30 a šlo se do tiebreaku. V úvodních čtyřech výměnách byl servis nevýhodou. Vzápětí při skóre 4:3 udělala Polka dvě nevynucené chyby, avšak Džábirová odevzdala oba své servisy a poté vyhozeným forhendem ukončila finále.

Juniorku ovládl Landaluce
Španěl Martin Landaluce získal na US Open juniorský titul. Ve finále turnaje přehrál Belgičana Gillese Arnauda Baillyho, a to za dvě hodiny a 13 minut po setech 7:6(3), 5:7 a 6:2. Navázal tak na svého krajana Daniela Rincóna, jenž se ve Flushing Meadows radoval vloni.

Sandersová s Peersem vyhráli titul v mixu
Letošní US Open už zná také šampiony ve smíšené čtyřhře. Na titul dosáhla australská dvojice Storm Sandersová a John Peers. Australané ve finále porazili Kirsten Flipkensovou a Edouarda Rogera-Vasselina po obratu 4:6, 6:4, 10:7.

Sobotní finálový program na US Open

Finále dvouhry žen
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Uns Džábirová (TUN, 5.) 6:2, 7:6(5)

Finále smíšené čtyřhry
Sandersová, Peers (AUS) – Flipkensová (BEL), Roger-Vasselin (FRA) 4:6, 6:4, 10:7

Finále dvouhry dívek
Alexandra Ealaová (PHI) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ 6:2, 6:4

Finále čtyřhry dívek
HAVLÍČKOVÁ, Šnajderová – Kuhlová, Seidelová (GER) 6:3, 6:2

Finále dvouhry chlapců
Martin Landaluce (ESP) – Gilles Arnaud Bailly (FRA) 7:6(3), 5:7 a 6:2

Finále čtyřhry chlapců
Dietrich (SUI), Prado Angelo (BOL) – Baris, Besavareddy (USA) 1:6, 1:6