Alcaraz zvládl třetí pětisetovou bitvu v řadě, s Ruudem si to rozdá o titul i o světovou jedničku

- Petr Sumbal

Španělský tenista Carlos Alcaraz předvedl na US Open třetí pětisetovou show v řadě a opět z ní vyšel vítězně. Po Marinu Čiličovi a Janniku Sinnerovi zdolal v semifinálovém klání po setech 6:7(6), 6:3, 6:1, 6:7(5) a 6:3 Američana Francese Tiafoeho. V nedělním finále s Norem Casperem Ruudem nebude ve hře jen titul z US Open, ale i post světové jedničky.

Teprve devatenáctiletý tenista Carlos Alcaraz snad nezná význam slova únava. Poté, co strávil skoro čtyři hodiny na kurtu v osmifinále proti Čiličovi a poté více než pět hodin ve čtvrtfinále proti Sinnerovi, zvládl v New Yorku další dechberoucí pětisetovou bitvu, která trvala 4 hodiny a 19 minut.

O finále grandslamového turnaje se utkal s domácím miláčkem Francesem Tiafoem. Diváci na zaplněném stadionu Arthura Ashe sledovali spektakulární bitvu plnou úžasných výměn. Ta nejlepší patrně přišla ke konci první sady. Oba tenisté se během ní potkali u sítě a nakonec to byl mladý Španěl, který z náročné pozice vystřihl báječný forhendový prohoz po čáře, který vykouzlil uznalý úsměv i na tváři jeho amerického soupeře.

První set ale nakonec uzmul ve zkrácené hře právě Tiafoe, poté co na jeho setbol zahrál Alcaraz dvojchybu. Světová čtyřka se však nenechala nepříjemným momentem rozhodit, druhý a třetí set získal Alcaraz poměrem 6:3 a 6:1 na svou stranu.

Ještě však ani zdaleka nebylo hotovo.

Tiafoe se nemínil vzdát bez boje a před rozpáleným domácím publikem se ještě dokázal do zápasu vrátit. Čtvrtou sadu dotáhl i přesto, že dvakrát ztrácel o jeden brejk a dokonce čelil i mečbolu, do zkrácené hry a tu pak ovládl 7:5.

Ve fyzicky i psychicky náročném rozhodujícím setu už měl ale opět navrch Alcaraz, který za stavu 5:3 při soupeřově podání proměnil svůj celkově čtvrtý mečbol. Potom už se jen svalil na zem a mohl se začít radovat z premiérového postupu do grandslamového finále v kariéře.

V nedělním finále US Open se proti Alcarazovi postaví světová sedmička Casper Ruud, kterého Alcaraz v obou dosavadních střetnutích porazil. Pokud se mu to povede i potřetí, stane se příští týden novou světovou jedničkou. To samé ovšem platí i pro Nora, pokud by ve finále uspěl právě on.

„Světovou jedničku mám na dohled, ale zároveň je to ještě hrozně daleko,“ vykládal po semifinálovém utkání Alcaraz. „Mám před sebou ještě jeden zápas s tenistou, který tady předvádí neskutečné výkony. Hrát tady finále si zaslouží a už si ho vyzkoušel i na Roland Garros. Pro mě to bude poprvé,“ připomněl španělský mladík Ruudovo neúspěšné finále na letošním pařížském grandslamu.

„Dám do toho všechno, co mám. Budu muset udržet své nervy na uzdě, protože se jedná o finále grandslamu, ale jsem samozřejmě neskutečně šťastný. Hlavně si to chci užít a uvidíme, co se potom stane,“ uvedl ještě před finálovou bitvou Alcaraz.

A co poražený semifinalista Tiafoe? Před rozhovorem přímo na kurtu byl v slzách a poté se omlouval americkému publiku, že nedokázal zvítězit. „Jednou se ale vrátím a celé to tady vyhraju,“ zahlásil nakonec sebevědomě, než si šel zabalit věci a opustil kurt.