Jako přes kopírák! Havlíčková je na US Open ve finále singlu i deblu. Je to skvělý pocit, líčí

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Lucii Havlíčkové se podařilo zopakovat pařížský majstrštyk a postoupit na US Open do finále singlu i deblu. Sedmnáctiletá juniorská tenistka v pátečním programu zvládla náročný trojboj, když ovládla semifinále singlu i dva deblové zápasy. „Pocit je to skvělý. Chci ještě udělat poslední krůček, ale samotné finále je úspěch,“ povídala na tiskové konferenci.

Páteční trojboj Lucie Havlíčkové na US Open začal singlovým duelem proti Dianě Šnajderové. Podobně jako v Paříži česká tenistka nastoupila v semifinále proti své deblové parťačce, přičemž i tentokrát uspěla. Na začátku června vyřadila Sáru Bejlek, v tomto případě nasazenou sedmičku z Ruska.

„Je to tenis, bohužel se to takhle může stát. Ale je to semifinále, horší by bylo, kdybychom na sebe narazily v prvním kole. Neřešila jsem to, soupeřka jako soupeřka, chci vždy vyhrát,“ řekla Havlíčková po vítězství 6:4 a 6:4.

Jak ale obě tenistky slezly z kurtu, rivalita byla zapomenuta. „Rozumíme si spolu. Když zápas skončil, zase bylo mezi námi všechno v pořádku,“ okomentovala situaci. A dobrá nálada v následujících duelech z česko-ruského páru vyzařovala, jen těžko byste hledali v juniorské soutěži usměvavější duo.

I popsaná atmosféra napomohla k tomu, že Havlíčková se Šnajderovou vybojovaly čtvrtfinále i semifinále a mohou se těšit na boj o titul. Češka je tedy stále ve hře o double, který by získala na druhém grandslamu po sobě.

„Pocit je to skvělý. Chci ještě udělat poslední krůček, ale samotné finále je už úspěch,“ libovala si a dodala, že ve Flushing Meadows cítí formu. „Teď už jsem se do toho dostala, zvykla jsem si na podmínky. Hraju dobře, podávám kvalitní výkony.“

Na Roland Garros 577. tenistka světového žebříčku oba zápasy zvládla. Paradoxně očekává, že v New Yorku to bude mít o něco obtížnější. „Před finále v Paříži jsem nervózní nebyla, nebyl na mě žádný tlak, hlavně jsem si to chtěla užít. Tady už samozřejmě ode mě budou větší očekávání, ale myslím si, že to bude v pohodě,“ věří.

Lucie Havlíčková ve finále juniorky amerického grandslamu narazí na Alexandru Ealaovou z Filipín. Utkání začne v 18:00 SEČ, zhruba o tři hodiny později pak Češka nastoupí po boku Šnajderové k utkání s německým párem Kuhlová, Seidelová.

Páteční výsledky Lucie Havlíčkové na US Open:

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry dívek
Diana Šnajderová – LUCIE HAVLÍČKOVÁ 4:6, 4:6

Semifinále čtyřhry dívek
HAVLÍČKOVÁ, ŠNAJDEROVÁ (-) – Hovdeová (USA), Prestonová (AUS) 6:1, 7:6(1)

Čtvrtfinále čtyřhry dívek
HAVLÍČKOVÁ, Šnajderová (-) – Miličová (SLO), Rowiňská (POL) 6:1, 6:1