Vzal Davis Cup na milost. Zverev se po zranění vrátí během týmové soutěže

- Jan Vojkůvka

Německý tenista Alexander Zverev stanovil termín svého návratu po zranění. Comeback provede během základní skupiny Davis Cupu, která se bude hrát v Hamburku. Pětadvacetiletý Němec, který je věrným reprezentantem a snaží se nevynechávat žádnou příležitost k nastoupení v týmových barvách své země, dokonce vzal po dlouhých letech na milost i Davis Cup.

Zverev pravidelně reprezentoval v Davis Cupu až do konce roku 2018. Tehdy se pořádně rozzlobil, když byl formát tradiční týmové soutěže změněn. V roce 2019 sice nastoupil ke kvalifikačnímu utkání proti Maďarsku, ale odmítl se zúčastnit finálového turnaje, jenž podle něj neměl se skutečným Davis Cupem nic společného.

Zatímco Německé nadále reprezentoval v ATP Cupu a v roce 2021 také na olympijských hrách v Tokiu, kde vybojoval zlatou medaili, Davis Cupu se vyhýbal a dál upozorňoval, že s finálovým turnajem nechce mít nic společného. Užíval si totiž předchozí formát, kdy se svým týmem hrál buď před vlastními fanoušky, nebo na kurtech soupeřů proti tamní nepřátelské atmosféře.

I proto se letos představil v kvalifikaci v Brazílii. Kvalifikační boje mu totiž připomínaly starý formát, ve kterém si tolik liboval.

Nyní, když má po vážném zranění všech tří postranních vazů v pravém kotníku, které utržil během letošního Roland Garros, se však rozhodl vzít mužskou týmovou soutěž na milost. Důvodů je přitom hned několik.

Primárně se bude vracet po zranění a strávit čas s kolegy z týmu, kteří mu pomohou i v ostrém tréninku, je k nezaplacení. K tomu bude moci plně zatížit svůj pravý kotník v ostrých zápasech proti Francii, Austrálii a Belgii. A neméně důležité pro Zvereva je, že se bude hrát na domácí půdě v Hamburku, tedy před německými fanoušky.

„Není nic lepšího než hrát před zaplněnými domácími tribunami,“ cituje Zvereva oficiální web Davis Cupu. „Také jsem velkým fanouškem týmových soutěží. Tenis je hlavně individuální sport, ale od svých spoluhráčů vím, že se na Davis Cup vždy těší. Můžeme spolu konečně strávit nějaký čas. Chodit spolu na jídlo, na tréninky, užít si nějakou zábavu – to je součást toho všeho.“

Nejde však jen o to, že základní skupina Němců se bude hrát v Hamburku. Vypadá to totiž, že Zverev vzal Davis Cup na milost i z jiného důvodu. Touží totiž vybojovat trofej z této soutěže do své sbírky. A kvůli tomu je připraven hrát i závěrečný listopadový finálový turnaj v Maláze, pokud se tam se svým týmem kvalifikuje.

„Pokud toho dosáhneme, budu na sto procent součástí týmu,“ přislíbil nečekaně.

Základní skupiny letošního Davis Cupu se budou hrát od 13. do 18. září v Hamburku, Valencii, Boloni a Glasgowu. Závěrečná vyřazovací fáze proběhne od 22. do 27. listopadu ve španělské Maláze.