Sedmnáctiletý Menšík slaví první singlový titul kariéry! V Allershausenu nenašel přemožitele

- Jan Vojkůvka

Sedmnáctiletý Jakub Menšík si ke svým čtvrtečním narozeninám nadělil nejkrásnější možný dárek. Na turnaji ITF v německém Allershausenu vybojoval svůj premiérový titul mezi profesionály, když v nedělním finále porazil osmého nasazeného Petera Hellera po téměř dvou a půl hodinách 7:5, 3:6, 6:1.

Velmi talentovaný Menšík, který byl v dubnu dokonce juniorskou světovou dvojkou, k čemuž mu dopomohl především postup do finále juniorského Australian Open či vítězství na turnaji kategorie JA v Kapském Městě v říjnu minulého roku, své kvality už několik měsíců potvrzuje i mezi dospělými.

Výrazně o sobě dal vědět už na květnové pětadvacítce v Mostě, kde se probojoval do semifinále, či na červnové patnáctce v Bytomi, kde dokráčel do čtvrtfinále. Jeho vrcholem však bylo semifinále na nedávném challengeru na pražských Spojích, kde porazil takové hráče jako Lukáše Rosola nebo Martina Cuevase.

Svou formu si mladý Čech přenesl i do německého Allershausenu, kde si v prvním kole poradil se svým krajanem Danielem Siniakovem a následně vyřadil dva Francouze Amauryho Raynela a Alexise Gautiera. V semifinále se Sandrem Koppem předvedl hlavně ve druhém setu výborný výkon a mohl se po vítězství 7:6, 6:3 radovat z postupu do prvního finále v kariéře.

Do souboje s favorizovaným Hellerem, vítězem už patnácti turnajů ITF, nevstoupil příliš dobře a v prvním setu prohrával už 2:5. Povedlo se mu ovšem vývoj úvodní sady otočit a pěti gemy v řadě se ujal vedení 1:0.

Zdálo se, že Hellera ztráta prakticky vyhraného setu psychicky zlomila a do druhé sady vstoupil ztrátou podání. Okamžitě se mu ale povedl rebrejk a dostal se zpět na koně, čehož využil k dalšímu brejku v šesté hře a následně také k doservírování této části zápasu.

Rozhodnout musel třetí set, ve kterém ale Menšík už dominoval. Soupeři nenabídnul ani jeden brejkbol, rychle se ujal vedení 3:0 a své vítězství posléze ještě zvýraznil dalším úspěchem na returnu v šestém gemu.

Menšík, jenž mezi dospělými letos triumfoval už ve čtyřhře v polské Bytomi, se dokázal poprvé k trofeji probojovat i ve dvouhře a navázal tím na úspěšnou juniorskou kariéru. Mezi talentovanými nadějemi mužského tenisu na okruhu ITF totiž během kariéry ukořistil celkem čtyři singlové tituly.