Kuchyně Gorenje Open: Druhá nasazená Janiová slaví největší titul kariéry

- Jan Vojkůvka

Jednatřicetiletá maďarská tenistka Réka-Luca Janiová potvrdila roli favoritky na pražském turnaji Kuchyně Gorenje Open a v nedělním finále vybojovala největší titul kariéry! Druhá nasazená porazila Němku Nomu Nohaovou Akugueovou 6:3, 7:6(4).

Aktuálně 133. žena světového žebříčku vybojovala už 25. singlový titul. Doposud však jejím maximem bylo během kariéry triumfovat nanejvýš na tzv. pětadvacítkách, tedy turnajích ITF dotovaných částkou 25 tisíc dolarů.

Na pražských Spojích však prokázala, že ve svých 31 letech hraje životní tenis své kariéry (letos si stanovila i žebříčkové maximum, kterým bylo v květnu 128. místo) a poprvé zvítězila i na turnaji s dotací 60 tisíc dolarů.

Do Prahy se přitom Janiová vydala na poslední chvíli, když neuspěla v kvalifikaci US Open, ve které prošla do druhého kola a své působení zakončila minulý čtvrtek. Okamžitě se vydala zpět do Evropy, konkrétně do hlavního města České republiky, kde byla přihlášena na místní turnaj W60. A jako druhá nasazená nepoznala hořkost porážky.

Dokonce v průběhu turnaje vyřadila maďarská tenistka i dvě domácí hráčky. Ve druhém kole porazila kvalifikantku Ivanu Šebestovou a v osmifinále pokořila Nikolu Bartůňkovou. Následně si poradila i se Španělkou Boludaovou a Japonkou Macudaovou.

Následovalo už jen nedělní finále proti Nohaové Akugueové, se kterou sice hned čtyřikrát prohrála své podání, ale na returnu zaznamenala celkem pět brejků a po vyhraném tiebreaku druhé sady mohla vítězně zatnout pěst a začít slavit svůj druhý letošní titul.

Kromě bohaté sbírky 25 singlových titulů má Janiová na kontě také 34 deblových trofejí.

Kuchyně Gorenje Prague Open, Praha (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
Noma Nohaová Akugueová (GER, 404.) – Réka-Luca Janiová (HUN, 133.) 3:6, 6:7(4)