Veselého čeká nucená pauza. Plácám se v tom, trápí ho. Co Davis Cup?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Český mužský tenis přišel o své zastoupení na US Open hned v úvodu hlavní soutěže. Jako poslední se do hry dostalo duo Veselý, Lehečka, které nestačilo po setech 4:6, 4:6 na Američany Lammonse s Withrowem. Zkušenější hráč z české dvojice, Jiří Veselý, následně oznámil, že si dává od tenisu na nějakou chvíli pauzu. A to kvůli zranění hamstringu, jež si devětadvacetiletý tenista obnovil na červencovém podniku v Newportu. Ránu to představuje i pro daviscupovou reprezentaci, která s příbramským rodákem nemůže počítat pro nadcházející zápas v Izraeli.

Jiřímu Veselému se na americkém grandslamu nezadařilo ani ve dvouhře. Britovi Danielu Evansovi nezvládl odporovat a podlehl mu po setech 4:6, 1:6 a 1:6. Na US Open skončil v 1. kole už popáté v řadě, tak špatnou bilancí 198 centimetrů vysoký tenista nedisponuje na žádném jiném turnaji velké čtyřky.

Severoamerickou šňůru, během níž se český reprezentant zúčastnil čtyř turnajů, zakončil s pouhými dvěma vyhranými zápasy. Na challengeru v Granby Veselý dokonce nestačil na Aidana Maya, až 554. hráče rankingu ATP.

„Byla to katastrofa. Co si budeme povídat, moc duelů jsem tady neodehrál. Za poslední měsíc toho bylo málo i kvůli zdravotním problémům, rozhodně tedy nemůžu být spokojený,“ rozpovídal se finalista letošního turnaje kategorie ATP Tour 500 v Dubaji.

Veselý si obnovil dubnové zranění hamstringu na červencovém travnatém podniku v Newportu. Tam nejel ve špatném rozpoložení, vždyť na předchozím Wimbledonu uhrál slušné třetí kolo.

 „Škoda, že tam (na Wimbledonu) nebyly body, pomohlo by mi to pro herní klid. Pak jsem letěl poprvé v životě do Newportu. Říkal jsem si – je to můj nejlepší povrch, mohl bych uspět. Bohužel se tam zranění znova vrátilo. Plácám se v tom, je to pořád na cestě zpět. Zdlouhavý proces, není to takové, jaké by mělo,“ mrzelo ho.

Bolest ho provázela i ve Flushing Meadows, na což 68. tenista světového žebříčku razantně zareagoval. „Je to ubíjející. Roky přibývají, pomalu se dostávám do třetí třetiny své kariéry. Udělám pořádné vyšetření a dokud nezjistím, jak se dostat zpátky na sto procent, jen těžko se objevím zpátky na kurtech. Až budu zdravý, udělám vše pro to, abych se dostal do formy a uhrál potřebné body,“ uvedl.

Odpověď na otázku, zda stihne nadcházející zápas Davis Cupu proti Izraeli, jenž se odehraje 16. a 17. září, byla negativní. „Za mě je to nereálné,“ vyloučil svou účast v Tel Avivu.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry mužů
JIŘÍ VESELÝ (68.) – Daniel Evans (GBR, 23.) 4:6, 1:6, 1:6

1. kolo čtyřhry mužů
Lammons, Withrow (USA) – LEHEČKA, VESELÝ 6:4, 6:4