Klimovičová si na první titul musí počkat, premiérové finále skončilo porážkou

- Petr Sumbal

Linda Klimovičová (825.) v polské Bydhošti poprvé v kariéře postoupila do finále turnaje ITF, poslední krůček už však nezvládla a v zápase o titul podlehla Rusce Valeriji Oljanovské (870.) po setech 3:6, 1:6. Osmnáctiletá Češka sice v obou setech své soupeřce jednou vzala podání, sama byla ale na servisu mnohem méně spolehlivá a přišla o něj dohromady hned šestkrát.

Do finálového utkání vstoupila Klimovičová dobře, dokonce to byla ona, která jako první prolomila servis soupeřky, čímž se dostala do vedení 3:2. Jenže od té doby se mladé Češce úplně přestalo dařit a v součtu s druhým setem prohrála devět gemů v řadě.

Ve druhé sadě prohrávala už 0:5 a i když ještě dokázala Oljanovské vzít podruhé v zápase servis a odvrátit tím kanára, na její porážce už to nic nezměnilo.

I přes finálovou prohru může být Klimovičová zatím s letošní sezónou spokojená, hned na pěti turnajích se jí povedlo projít do semifinále, a právě tento týden v Bydhošti si premiérově v kariéře zahrála i ve finále. Mezi své úspěchy může Klimovičová počítat také titul ve čtyřhře, který získala letos v dubnu v egyptském Šarm aš-Šajchu.

V polské Bydhošti odehrála Klimovičová několik velmi vyrovnaných a vyčerpávajících duelů, hned třikrát potřebovala na vítězství tři sety. V prvním kole si poradila s Polkou Valerií Darašukovou (-) po setech 3:6, 7:5 a 6:2. Ani osmifinále neproběhlo hladce, 19letá Češka ho proti Slovence Mie Chudejové (1355.) vyhrála v dramatickém souboji 7:6(2), 6:7(5) a 6:3.

Jen čtvrtfinále zvládla Klimovičová ve dvou setech, domácí Weroniku Ewaldovou (-) přehrála 6:0, 7:6(5). Semifinálový duel se Slovenkou Katarínou Kužmovou (728.) už byl opět dlouhý a Češka nakonec zvítězila 3:6, 7:6(5), 7:5.

Za finálovou účast přibyde Klimovičové do žebříčku WTA šest bodů.

Falelokikoki Cup, Bydhošť (ženy, POL, 15 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
Valerija Oljanovská (870.) – LINDA KLIMOVIČOVÁ (825.) 6:3, 6:1