Rosol slaví titul! Švýcarským turnajem prolétl bez ztráty setu

- Petr Sumbal

Lukáš Rosol (336.) slaví první titul od roku 2018, když ve finále turnaje kategorie ITF 25 ve švýcarském Muttenzu porazil Francouze Maxima Moru (1100.) po setech 6:3, 6:4. Rosol v prvním setu sice jednou ztratil servis, ale svému soupeři ho sebral hned dvakrát. Ve druhém setu se pak stal klíčem k Rosolově úspěchu jediný brejk v sedmém gemu.

V prvním setu finálového duelu Lukáš Rosol poprvé prolomil Morovo podání už ve čtvrtém gemu, tento brejk však ještě potvrdit nedokázal. To se mu povedlo až o dva gemy později, čímž si vybudoval vedení 5:2 a o tento náskok už nepřišel.

Ve druhé sadě měl vítěz dvou turnajů ATP znovu nad svým o dvanáct let mladším soupeřem navrch a nepustil ho k ani jednom brejkbolu. Sám se propracoval ke dvěma a jeden z nich v sedmém gemu využil. Za stavu 5:3 sice Rosol při Morově podání neproměnil mečbol, ale to ho v konečném důsledku nemuselo vůbec mrzet, protože utkání uzavřel hned v následující hře na svém servisu.

Lukáš Rosol na turnaji ve Švýcarsku neztratil v pěti zápasech ani jeden set. Nejvíce se na postup nadřel hned v prvním kole, kdy porazil Švýcara Jakuba Paula (455.) po dvou vyrovnaných setech 7:5, 7:6(4). V osmifinále si 37letý tenista poradil hladce 6:3, 6:2 s Italem Julianem Ocleppou (790.).

Ve čtvrtfinále se Rosolovi do cesty postavil talentovaný švýcarský tenista Jerome Kym (483.), místo očekávaného vyrovnaného zápasu se ale odehrálo hladké Rosolovo vítězství dvakrát 6:4. V semifinále pak rozesmutnil i dalšího domácího tenistu, Damiena Wengera (436.) porazil 6:1, 6:4.

Za vítězství na turnaji v Muttenzu si Rosol na své konto připíše 25 bodů. Už příští týden by se měl zkušený český tenista představit v Praze na challengeru IBG Prague Open, v prvním kole mu los přiřadil Turka Ergiho Kirkina (303.).

Muttenz Open by Rado (muži, SUI, 25 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
Maxime Mora (FRA, 1100.) – LUKÁŠ ROSOL (336.) 3:6, 4:6