Brenda Fruhvirtová udržela finálovou neporazitelnost, ve Švédsku slaví svůj čtvrtý titul

- Petr Sumbal

Patnáctiletá vycházející hvězda českého tenisu Brenda Fruhvirtová ozdobila letošní parádní sezónu už svým čtvrtým titulem! Po Tucumanu (2x) a Klostersu nenašla Fruhvirtová přemožitelku ani na antuce ve švédském Danderydu, kde ve finále přehrála Němku Monu Barthelovou 6:1, 6:3. Utkání trvalo pouze hodinu a 10 minut.

Brenda Fruhvirtová zažívá mimořádně povedený rok, teprve její první kompletní mezi dospělými. Ani v patnácti letech se však mezi ostatními, a v drtivém počtu případů výrazně staršími profesionálkami, neztrácí. Na turnaji ve švédském Danderydu natáhla Fruhvirtová svou vítěznou šňůru zápasů na turnajích ITF už na číslo deset a připsala si druhý turnajový triumf po sobě. Celkově v sezóně již čtvrtý.

Fruhvirtová procházela turnajem od začátku velmi jistým krokem, v prvním kole, v osmifinále a ve čtvrtfinále nikdy neztratila v jednom setu více než tři gemy. Postupně porazila Američanku Madison Bourguignonovou (1185.) 6:0, 6:3, Norku Emilii Eldeovou (-) 6:1, 6:0 a Řekyni Sapfo Sakellaridiovou (337.) dvakrát 6:1.

Až v semifinále přišel drobný zádrhel v podobě ztraceného setu se Sofií Samavatiovou (320.), Dánku však Fruhvirtová nakonec porazila 6:2, 4:6, 6:1.

Finálovou soupeřkou Fruhvirtové byla ve Švédsku o sedmnáct let starší Němka Mona Barthelová (372.), bývalá 23. žena světového žebříčku a vítězka čtyř turnajů WTA. Talentovaná Češka, která má letos včetně dnešního vítězství fantastickou bilanci 27 výher a jen pěti porážek, se však relativně velkého jména vůbec nezalekla.

Úvodní sada finále trvala jen 29 minut a Fruhvirtová ji ovládla jasně 6:1. Druhý set už tak jednoznačný nebyl, ale i přesto ho měla česká tenistka vcelku jasně pod kontrolou. Za stavu 5:3 sice musela odvracet jediné čtyři brejkboly soupeřky v celém zápase, ale jediný kritický moment finálového klání nakonec ustála a zápas i celý turnaj na svém podání uzavřela.