Livesport Prague Open: Nosková je poprvé v semifinále! V sobotu vyzve rozjetou Bouzkovou

- Redakce

Na turnaji Livesport Prague Open, který patří do kategorie WTA, byla v pátek na programu kompletní čtvrtfinále dvouhry a také dvě utkání čtyřhry. Linda Nosková slaví další úspěch a premiérový postup do semifinále, když jí za prakticky rozhodnutého skóre skrečovala Nao Hibinová. V souboji o postup do finále vyzve rozjetou Marii Bouzkovou, jež ve čtvrtfinále nadělila dokonce kanára Oksaně Selechmetěvové. Centrální dvorec viděl také překvapivé vítězství sedmé nasazené Anastasie Potapovové, která deklasovala turnajovou jedničku Anett Kontaveitovou. Poslední se na centrkurtu objevily Magda Linetteová a Čchiang Wang, přičemž uspěla čínská kvalifikantka. České teenagerky Lucie Havlíčková a Linda Nosková v odpoledním deblovém čtvrtfinále podlehly páru Angelina Gabujevová, Anastasia Zacharovová.

Bouzková proti Selechmetěvové dominovala
Ani krátká přestávka kvůli dešťové přeháňce nijak nerozhodila Marii Bouzkovou (66.) v její cestě do semifinále Livesport Prague Open. Osmá nasazená si ve čtvrtfinále poradila s Ruskou Oksanou Selechmetěvovou (170.) hladce 6:3, 6:0 a pokračuje na turnaji bez ztráty setu.

V prvním setu ještě Selechmetěvová dokázala klást trochu odpor a prosadila se dvakrát na returnu, jenže jí to nebylo nic platné. Totálně totiž selhala na servisu, čehož Bouzková dokonale využila a podařilo se jí hned sedmkrát prorazit servis soupeřky.

Jakmile zvládla dramatickou brejkovanou v závěru první sady, začala Češka zcela kontrolovat průběh střetnutí. Ve druhém dějství už ruské hráčce nic nepovolila, zvládla i těžké okamžiky v pátém gemu, kdy se obě hráčky vrátily na kurt po zhruba desetiminutové pauze a nakonec nadělila Selechmetěvové kanára.

„Takové skóre je ošemetné, nebylo to tak jednoznačné. Hodně gemů bylo vyrovnaných, mohly jít i na druhou stranu. Ale jsem ráda, že zápas až na dešťovou přeháňku utekl rychle,“ zmínila se Bouzková, která už vyhlíží semifinálové derby proti Lindě Noskové.

„Linda je supr hráčka, očekávám těžký a kvalitní zápas. Ze společného tréninku vím, že hraje dost agresivně. Musím do toho jít od prvního míče,“ doplnila wimbledonská čtvrtfinalistka.

Semifinálové derby mezi Bouzkovou a Noskovou se uskuteční v sobotu jako první v pořadí na centrkurtu od 13:30, areál se pro fanoušky otevře ve 12:30. Následovat bude druhé semifinále. Pořadatelé posunuli start denního programu kvůli předpovědi počasí. V případě nepříznivého počasí se začátky zápasů budou posouvat v průběhu dne.

Nosková je poprvé v semifinále!
Livesport Prague Open nabídlo další pokračování spanilé jízdy Lindy Noskové (112.), která poprvé v kariéře pronikla na okruhu WTA do semifinále! Talentovaná česká hráčka si v pátečním čtvrtfinále poradila s přemožitelkou Barbory Krejčíkové Nao Hibinovou (251.), která jí duel po 62 minutách za stavu 6:3, 4:2 kvůli problémům se zády skrečovala.

Nosková do utkání vlétla velmi aktivně a rychle si vybudovala vedení 4:0. Pak sice přišla dvakrát o podání, ale vše napravila v osmém gemu, kdy Hibinové znovu prorazila servis a úvodní dějství doservírovala.

„Zaspala jsem tam. Viděla jsem, že to je 4:0, a že je to taková pohoda, tak jsem si začala tradičně zkoušet nějaké světové údery, které mi nevycházely. Ale pak jsem se vrátila ke své hře a první set jsem dohrála,“ odhalila Nosková důvod, proč přišla v úvodní sadě o náskok dvou brejků.

V průběhu druhé sady si Japonka vzala pauzu na ošetření kvůli obtížím se zády, ale nakonec jí ani zásah fyzioterapeuta nepomohl. Nosková v pátém gemu vybojovala brejk, který následně potvrdila při svém podání a Hibinová se rozhodla nadále v utkání nepokračovat.

Podobná situace nastala už v prvním kole, kdy Nosková vedla 6:2 a 3:1 nad Natalií Vichljancevovou, která se rovněž za nepříznivého vývoje skóre rozhodla v utkání nepokračovat. „Už jsem říkala trenérovi, že tolik skrečí jsem za celý svůj život skoro nezažila. Když jí ale bylo něco vážného a nemohla ani servírovat, tak se jí nedivím, že už nechtěla pokračovat. Hlavně ať se co nejdřív uzdraví,“ poznamenala ke své čtvrtfinálové soupeřce.

Kontaveitová uhrála jen dvě hry
Nasazená jednička Anett Kontaveitová (2.) se s turnajem v Praze loučí nakonec už ve čtvrtfinále. Nad její síly byla Ruska Anastasia Potapovová (59.), se kterou estonská hvězda prohrála za pouhých 51 minut dvakrát 1:6.

Kontaveitové utkání hrubě nevyšlo, když se jí nedařilo na servisu, který si prohrála celkem pětkrát, a prosadit se nedokázala ani na returnu, na němž uhrála dohromady jen šest fiftýnů.

„Soupeřka hrála skvěle, ale dneska jsem to nebyla já, mentálně ani fyzicky. Byla jsem unavená. Hrála jsem i minulý týden a myslím, že to na mě dolehlo,“ mrzelo po utkání Kontaveitovou. „Rozhodně jsem dnes nehrála svůj nejlepší tenis. Všechny zásluhy má dnes soupeřka, porazila mě. Ani nemůžu říct, že by mě v zápase něčím překvapila. Ale kdybych byla ve své kůži, celé by to vypadalo jinak,“ dodala.

Čchiang Wang vydřela výhru nad Linetteovou
Poslední semifinalistkou Livesport Prague Open se stala čínská kvalifikantka Čchiang Wang (141.). Svěřenkyně legendárního Australana Pata Cashe udolala v napínavém čtvrtfinále Polku Magdu Linetteovou (68.) po třech hodinách a dvou minutách 7:5, 6:7(5) a 6:4. Její další soupeřkou bude Anastasia Potapovová (59.).

Havlíčková s Noskovou se do semifinále neprobojovaly
Na úspěch ze singlu se Linda Nosková pokusila navázat ještě ve čtyřhře, ale ve čtvrtfinále nakonec její pouť končí. České tenistky Lucie Havlíčková s Noskovou prohrály v dramatickém střetnutí s Ruskami Gabujevovou a Zacharovovou 4:6, 6:3, 8:10. V rozhodujícím supertiebreaku Češky vedly už 5:1 a posléze 7:5, náskok ale neudržely.

Livesport Prague Open (ženy, CZE, 251 750 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Anett Kontaveitová (EST, 2.) – Anastasia Potapovová (59.) 1:6, 1:6
LINDA NOSKOVÁ (112.) – Nao Hibinová (JPN, 251.) 6:3, 4:2 skreč Hibinová
MARIE BOUZKOVÁ (66.) – Oksana Selechmetěvová (170.) 6:3, 6:0
Magda Linetteová (POL, 68.) – Čchiang Wang (CHN, 141.) 5:7, 7:6(5), 4:6

Semifinále čtyřhry
Potapovová, Sizikovová (-) – Fominová-Klotzová, Jašinová (-) 7:5, 6:1
Gabujevová, Zacharovová (-) – M. Katóová (JPN), S. Murrayová Sharanová (GBR) bez boje, Murrayová Sharanová kvůli nemoci nenastoupí

Čtvrtfinále čtyřhry
Gabujevová, Zacharovová (-) – HAVLÍČKOVÁ, NOSKOVÁ 6:4, 3:6, 10:8