Byl blízko postupu, vedení však neudržel. Lehečka padl po třech hodinách boje

- Jan Vojkůvka

Moc nechybělo, aby Jiří Lehečka vyrovnal svůj nejlepší výsledek na okruhu ATP. V bitvě se světovou dvacítkou Robertem Bautistou dokonce vedl už 6:4 a 5:3, vedení však neudržel a po dlouhé tříhodinové bitvě prohrál čtvrteční čtvrtfinále v rakouském Kitzbühelu 6:4, 5:7, 5:7. Jeho maximem tak nadále zůstává únorové semifinále v Rotterdamu.

Dvacetiletý Lehečka, jenž na cestě do rotterdamského semifinále vyřadil hráče jako Denise Shapovalova, Lorenza Musettiho a Botice van de Zandschulpa, se v Kitzbühelu k vyrovnání svého maxima neprokousal. Nad jeho síly totiž byl vítěz celkem 10 turnajů ATP, šampion z letošního turnaje v Dauhá a finalista z Mallorcy Roberto Bautista.

Český hráč, který v Rakousku dokázal projít do svého prvního čtvrtfinále na ATP od února, v souboji s Bautistou ovšem vůbec nepůsobil jako outsider. Naopak svého soupeře v první polovině střetnutí přehrával a dostal se hodně blízko k postupu do semifinále.

Po dramatické první sadě, v níž bylo k vidění hned pět brejků a Lehečka ji ukořistil na svou stranu, se po úspěchu na returnu ve třetí hře druhého setu výrazně přiblížil k vítězství. Odvrátil tři brejkboly ve čtvrtém gemu a vybudoval si vedení 5:3.

To ale neudržel, Bautista v klíčový okamžik prorazil Lehečkovi servis a povedlo se mu srovnat na 5:5. Český tenista po ztrátě náskoku navíc nezvládl ani další gem na svém servisu a ztratil prostřední dějství v poměru 5:7.

Do rozhodujícího setu sice Lehečka nevstoupil nejlepším možným způsobem a rychle prohrával 0:2, ale rebrejkem ve třetím gemu se vrátil do zápasu. Další brejkbol si už ale vypracovat nedokázal a záleželo hlavně na jeho servisu, který si držel až do dvanácté hry. V té sice odvrátil dva mečboly soupeře, ale na třetí příležitost Bautisty už recept nenašel.

Postupem do čtvrtfinále si Lehečka zajistil posun na 65. místo světa. Příští týden si svou pozici bude moci znovu vylepšit na domácím challengeru v Liberci, kde by měl startovat jako nasazená jednička.