Velká čtyřka spojí síly! Djokovič doplnil evropský tým snů pro Laver Cup

- Marek Bartošík

Sen mnoha tenisových fanoušků se stane už brzy skutečností! Na pátém ročníku týmového Laver Cupu, který se uskuteční v termínu 23.–25. září v londýnské O2 Areně, budou společně zápolit všichni členové tzv. „Velké čtyřky“. Po Rogeru Federerovi, Rafaelu Nadalovi a Andym Murraym se totiž do evropského výběru, vedeného švédským kapitánem Björnem Borgem, přidal také letošní wimbledonský šampion Novak Djokovič.

„Jedná se o jedinou soutěž, kde můžete být v týmu po boku těch, kteří jsou obvykle vašimi protivníky. Připojit se k Rafovi, Rogerovi a Andymu – ke třem z mých největších rivalů – bude unikátním momentem v historii našeho sportu,“ uvedl Novak Djokovič.

Srbský tenista se zúčastnil Laver Cupu už v roce 2018, tehdy si v Chicagu zkusil i čtyřhru po boku Federera. Švýcar zatím naskočil do třech ročníků (2017–2019), loni musel toto týmové klání oželet kvůli zranění kolene. V Londýně by se ale Federer měl vrátit po více než roční pauze do akce. Nadal startoval na Laver Cupu dvakrát (2017, 2019), Murrayho čeká premiéra.

Čtyři legendární tenisté dříve sváděli právě v londýnské O2 Areně tuhé boje na Turnaji mistrů, jenž se tam konal v letech 2009–2020. Zároveň uběhla dekáda od sezóny 2012, v níž si rovnoměrně rozdělili grandslamové tituly (Djokovič zvítězil v Austrálii, Nadal v Paříži, Federer na Wimbledonu a Murray v New Yorku). Členové tzv. „Velké čtyřky“ mají na kontě celkem 66 grandslamových trofejí!

Jasno už je také o třech reprezentantech výběru světa, který zatím stále čeká na první výhru v týmovém klání. Proti hvězdným Evropanům zabojují pod vedením amerického šéfa Johna McEnroea jeho krajan Taylor Fritz, Kanaďan Félix Auger-Aliassime a Argentinec Diego Schwartzman. Oba týmy budou po doplnění nominací šestičlenné, k dispozici budou mít navíc po jednom náhradníkovi.

Přehled dosavadních ročníků Laver Cupu
2021: Evropa – Výběr světa 14:1 (Boston, USA)*
2019: Evropa – Výběr světa 13:11 (Ženeva, Švýcarsko)
2018: Evropa – Výběr světa 13:8 (Chicago, USA)
2017: Evropa – Výběr světa 15:9 (Praha, ČR)
*Pořadatelé tento ročník o rok odložili kvůli pandemii covidu-19