Nišikori mění zažité plány, po Australian Open se vydá na antuku

- Petr Šístek

Ačkoliv Keiovi Nišikorimu nejcennější tituly stále unikají, po loňské méně vydařené sezoně se letos opět dokázal vrátit do první pětky světovému žebříčku. K tomu, aby v nadcházejícím roce vydobyté pozice udržel či dokonce vylepšil, se rozhodl učinit změny v turnajovém plánu. O seznam podniků, kterých se chce v první polovině příští sezony zúčastnit, se nyní podělil se svými fanoušky.

Šestadvacetiletý Japonec sezonu tradičně zahájí na turnaji v Brisbane a tento podnik bude jeho jedinou soutěžní přípravou na Australian Open, kde bude obhajovat loňské čtvrtfinále. Zatímco po mnoho let bylo zažitou jistotou, že Nišikori bude hlavní hvězdou halového turnaje v Memphisu, nyní se rozhodl své zvyklosti změnit.

Namísto turnaje Memphisu, kterému zůstal věrný i po snížení bodové dotace na polovinu, a jenž dokázal vyhrát hned čtyřikrát v řadě, totiž plánuje startovat na jihoamerických antukových turnajích. Konkrétně by se měl představit na menším turnaji kategorie ATP 250 v Buenos Aires a o týden později na podniku ATP 500 v Rio de Janeiru.

Oproti loňskému roku nebude hrát ani v Acapulcu a na tvrdém povrchu se tak opět představí až v Indian Wells a Miami. Poněkud v kontrastu s jeho rozhodnutím cestovat do Jižní Ameriky je jeho rozhodnutí, že letní antukovou sezonu zahájí až v Barceloně, nezúčastní se tudíž štědře dotovaného Masters v Monte Carlu.

Pokusí se ale navázat na úspěšná vystoupení na Masters v Madridu a Římě, na nichž letos shodně v semifinále velmi srdnatě vzdoroval Novaku Djokovičovi. Po Roland Garros se v rámci přípravy na Wimbledon představí na nepříliš oblíbené trávě pouze na turnaji v Halle. Bude zajímavé sledovat, zda se Nišikorimu odvážné rozhodnutí vyplatí a vyvstává i otázka, který z tenistů po sympatickém Japonci převezme roli hlavní hvězdy turnaje v Memphisu.