Spolupráce, co funguje! Rikl s Vocelem slaví první společný titul

- Jan Vojkůvka

Třiadvacetiletý Patrik Rikl (na snímku) a o dva roky starší Matěj Vocel (na fotografii v galerii) spolu odehráli během jednoho měsíce už druhé deblové finále. Zatímco ke konci června nenastoupili k dohrávce finálového souboje v Alkmaaru, tentokrát ve slovinské Litiji se už zastavit nenechali a Chorvaty Tomislava Podvinskiho a Alena Rogiče Hadzaliče deklasovali 6:0, 6:2. Vybojovali díky tomu první společný titul.

Tahle spolupráce české dvojice rozhodně funguje! Rikl s Vocelem jsou velmi nadaní deblisté, což potvrzují v průběhu svých kariér dlouhodobě. Ostatně, až do začátku této sezony posbírali dohromady už 14 deblových trofejí.

Když se ve druhé polovině června dali dohromady a vyrazili na první turnaj, bylo zřejmé, že jejich souhra by měla přinést úspěch. Úspěch, který si zaslouží.

Rikla totiž v průběhu celé kariéry brzdí četná zranění, kvůli čemuž se mu zatím nepovedlo plně využít veškerého svého potenciálu. Vocel se naopak trochu z profesionálního okruhu vytratil, věnoval se totiž studiu na univerzitě v Ohiu, kde ale na tenis rozhodně nezanevřel a patřil k oporám tamního klubu.

A skutečně, hned na prvním turnaji došli až do finále. V Alkmaaru dokonce vedli nad bulharsko-švédskou dvojicí Donskim a Fribergem 6:3, 3:3, pak ale bylo utkání přerušeno a česká dvojice k dohrávce, která se měla odehrát až druhý den, nenastoupila.

Posléze si české duo zahrálo semifinále na pětadvacítce v Popradu, načež přišel turnaj v Litiji a první titul na teprve třetím společném turnaji v roce 2022. Na cestě do finále ztratili Češi jen jeden set, když ve čtvrtfinále s Ovčarenkem a Zukasem postoupili až po výhře 10:4 v supertiebreaku. Souboj o titul však nemohl být jednoznačnější.

Duel s Podvinskim a Hadzaličem trval pouhých 48 minut. Rikl s Vocelem prohráli pouze dva gemy a dominantním výkonem si došli pro trofej. Zatímco pro Rikla se jedná o celkově sedmý deblový titul, Vocel si udělal už devátý zářez na pažbě.

Litija Open 2022 (muži, SLO, 15 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
P. RIKL, VOCEL – Podvinsi, Rogič (oba CRO) 6:0, 6:2


Galerie