Prostějov vyšle do extraligy opět hvězdný tým. Posílí jej i Karolína Plíšková!

- Petr Šístek

Tenisová extraliga 2016 proběhne za účasti osmi týmů od 16. do 21. prosince. Stejně jako v minulých letech se fanoušci mohou těšit na špičkové domácí hráče i zajímavé zahraniční posily. Nejpřekvapivější změnou oproti minulým ročníkům je start Karolíny Plíškové, která v minulých letech hájila barvy Sparty, za tradičně favorizovaný Prostějov.

Sestava Prostějova je jako každoročně nabitá hvězdami. Kromě již zmíněné Plíškové mezi nimi nechybí Tomáš Berdych, Petra Kvitová či Barbora Strýcová. Dostalo se i na talenty Jiřího VeseléhoAdamem Pavláskem. Letošními zahraničními akvizicemi jsou Karen Chačanov a Norbert Gombos. Vloni za úřadujícího mistra hrál kupříkladu i aktuálně osmý hráč světa Dominic Thiem, avšak možnost dopisovat hráče na soupisku trvá až do zahájení soutěže.

Loňský finalista, pražský klub I. ČLTK, bude tradičně spoléhat na své odchovance. Jeho barvy tak budou hájit Jan Šátral, Jan Mertl, Jan Hernych a Robin Staněk, v ženách pak bude štvanický klub spoléhat na Lucii Hradeckou či Terezu Martincovou. Nezvyklou sestavou bez velkých hvězd disponuje pražská Sparta. Té letos nepomůže Radek Štěpánek ani Lukáš Rosol a nejvýše postaveným singlistou tak bude Michal Konečný. Na kurtech by se měl představit i Marek Michalička, který před letos před pravidelným objížděním turnajů upřednostnil práci ve Spojených státech. Klub ze Stromovky se ale může opřít o velmi kvalitní sestavu žen, která obsahuje jména jako Kateřina Siniaková, Kristýna Plíšková či Stefanie Vögeleová.

Zajímavá jména pak obsahují i soupisky dalších družstev. Za Přerov nastoupí Daniel Brands či hvězda letošní halové sezony Petr Michnev, Říčany budou spoléhat především na Sergeje Stachovského. Tradičně se představí i velmi kvalitní slovenští tenisté, Andrej Martin bude hájit barvy Liberce a Jozef Kovalík se pokusí pomoci Jihlavě.

Soutěž započne v pátek 16. prosince skupinami C a D, v nichž se čtyři týmy utkají o postup do semifinálových skupin, které se v průběhu tří dní odehrají v Prostějově a v Praze na Spartě. Finále se poté uskuteční po dni volna 21. prosince v Prostějově.

Aktuální soupisky extraligových družstev

TK AGROFERT PROSTĚJOV
Muži: Tomáš Berdych, Karen Chačanov, Jiří Veselý, Adam Pavlásek, Lukáš Rosol, Norbert Gombos, Zdeněk Kolář.
Ženy: Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Barbora Strýcová, Lucie Šafářová, Barbora Štefková, Tereza Smitková.

TJ PRECHEZA PŘEROV
Muži: Daniel Brands, Aslan Karatsev, Petr Michnev, Vít Kopřiva, David Poljak, Jakub Jančík.
Ženy: Karolína Muchová, Barbora Krejčíková, Renata Voráčová, Pernilla Mendesová.

I. ČLTK PRAHA
Muži: Jan Šátral, Jan Mertl, Jan Hernych, Robin Staněk, Adrian Sikora.
Ženy: Tereza Martincová, Lucie Hradecká, Jessica Malečková, Michaela Krajiceková, Miriam Kolodziejová, Markéta Vondroušová.

TK SPARTA PRAHA
Muži: Michal Konečný, Marek Michalička, Patrik Rikl, Matěj Vocel, Tomáš Papík, Lukasz Kubot.
Ženy: Kateřina Siniaková, Stefanie Vögeleová, Kristýna Plíšková, Denisa Allertová.

RPM OÁZA ŘÍČANY
Muži: Sergij Stachovskij, Cedric-Marcel Stebe, Jan Minář, Jan Blecha, David Škoch, Daniel Lustig.
Ženy: Anastasija Sevastovová, Jekatěrina Alexandrovová, Andrea Hlaváčková, Nicole Vaidišová.

LTK LIBEREC
Muži: Gerald Melzer, Andrej Martin, Michal Schmid, Roman Jebavý, Dominik Süč, Lubomír Majšajdr, David Prokop.
Ženy: Petra Krejsová, Karolína Stuchlá, Lenka Kunčíková.

LTC PARDUBICE
Muži: Uladzimir Ignatik, Yannick Mertens, Nikola Mektič, Daniel Knoflíček, Daniel Rabas, Daniel Janko, David Novák.
Ženy: Nikola Novotná, Zuzana Zálabská, Adéla Wasserbauerová.

TJ SPARTAK JIHLAVA
Muži: Josef Kovalík, Yannick Reuter, Nils Langer, František Čermák, David Holub, František Vondráček, Leoš Friedl, Martin Slanař, Michal Holenda.
Ženy: Rebecca Šramková, Stéphanie Foretzová, Andrea Plachá, Tereza Mafková.