Wimbledon: Rybakinová otočila souboj s Džabúrovou a slaví premiérový grandslamový titul

- Redakce

Jelena Rybakinová dotáhla své účinkování na Wimbledonu až k zisku premiérového grandslamového titulu! Byť doposud byla Kazaška nejdále ve čtvrtfinále Roland Garros, v All England Clubu dokázala přetavit svou skvělou formu v životní úspěch a otočila finálový souboj s Ons Džabúrovou, kterou porazila 3:6, 6:2, 6:2.

Rodačka z Moskvy, která Kazachstán reprezentuje od roku 2018, se svým prvenstvím na Wimbledonu zapsala nesmazatelně do historie ženského tenisu, a to i trochu kuriózně. Stala se totiž první tenistkou, která od začátku počítání světových žebříčků vyhrála grandslamový titul, ale do rankingu nepřipíše ani jeden bod.

Do zápasu vstoupila lépe mírně favorizovaná Džabúrová, které se povedlo ve třetím gemu prorazit servis soupeřky. Nejen, že brejk okamžitě čistou hrou potvrdila, ale své vedení mohla i zvýraznit. V páté hře však nevyužila dva brejkboly.

Mrzet ji to ovšem nijak nemuselo. O její podání se de facto vůbec nebojovalo, ztratila při něm všehovšudy čtyři fiftýny a nakonec se i toho druhého brejku dočkala. V deváté hře na returnu úvodní dějství zakončila čistou hrou. Rybakinová to své sokyni podstatně ulehčila tím, že v prvním setu poměrně dost chybovala.

Že by to Džabúrová nemusela mít až tak snadné, naznačil začátek druhého setu. Rybakinová se totiž prosadila na returnu hned v prvním gemu. Tunisanka sice mohla ve druhé hře srovnat, nevyužila však brejkbol, stejně jako Rybakinová nevyužila další svou příležitost ve třetím gemu.

Pořádná bitva se strhla o čtvrtý gem, ve kterém Rybakinová čelila hned třem brejkbolům. Přes pět shod však podání udržela a dál měla výhodu jednoho brejku. Dodané sebevědomí z náročného gemu jí rozhodně pomohlo hned v páté hře, v níž se podruhé prosadila na returnu a odskočila do vedení 4:1.

Posléze Rybakinová s přehledem druhý set dopodávala a vynutila si rozhodující dějství, v němž šance obou tenistek na vítězství byly zcela vyrovnané, byť psychickou výhodu měla v držení Kazaška.

Džabúrová, zaskočena rozjetou soupeřkou, vstoupila i do třetí sady špatně a znovu v první hře ztratila podání. Když už se zdálo, že se vrátí do zápasu, nevyužila v šesté hře hned tři brejkboly v řadě a to ji definitivně zlomilo. Rybakinová v sedmém gemu přidala další brejk a následně duel dopodávala.

Ebden a Purcell opanovali wimbledonskou čtyřhru
Matthew Ebden a Max Purcell doslova vydřeli triumf ve čtyřhře na Wimbledonu. Australané museli v pěti ze šesti zápasů do pátého setu, všechny bitvy ale zvládli, přičemž ve finále udolali chorvatské obhájce titulu Nikolu Mektiče a Mateho Paviče po čtyřech hodinách a 11 minutách 7:6(5), 6:7(3), 4:6, 6:4 a 7:6 (10:2).

Ebden i Purcell se radují z premiérové grandslamové trofeje z mužské čtyřhry, společně letos ovládli už antukový turnaj v Houstonu (kategorie ATP 250).

Hovdeová vyhrála juniorku
Američanka Liv Hovdeová vyhrála wimbledonskou juniorku a získala nejcennejší trofej své juniorské kariéry. Šestnáctiletá tenistka, které náleží čtvrté místo na juniorském žebříčku ITF, triumfovala už na turnaji J1 v Roehamptonu a svou formu si přenesla i do All England Clubu, kde porazila přemožitelku Nikoly Bartůňkové a Lindy Klimovičové Lucu Udvardyovou z Maďarska po setech 6:3, 6:4.

Finále dvouhry žen
Jelena Rybakinová (KAZ, 23.) – Ons Džabúrová (TUN, 2.) 3:6, 6:2, 6:2

Finále čtyřhry mužů
Ebden, Purcell (AUS) – Mektič, Pavič (CRO) 7:6(5), 6:7(3), 4:6, 6:4, 7:6(2)

Finále dvouhry juniorek
Liv Hovdeová (USA) – Luca Udvardyová (HUN) 6:3, 6:4

Finále čtyřhry juniorů
Debru, Inchauspe (FRA) – Gorzny, Michelsen (USA) 6:7(5), 3:6

Finále čtyřhry juniorek
Crossová, Mboková (CAN) – Nijkampová (NED), Okutoyiová (KEN) 6:3, 4:6, 9:11

Turnaj dívek do 14 let (o umístění)
Mika Stojsavljevičová (GBR) – VERONIKA SEKERKOVÁ 6:0, 2:6, 10:7