Zákaz do Ameriky či Austrálie? Co bude po Wimbledonu, je nepředvídatelné, řekl smířený Djokovič

- Jan Vojkůvka

Srbský tenista Novak Djokovič odmítl po svém vítězství nad Jannikem Sinnerem (5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2) spekulovat nad svým dalším osudem. Bývalá světová jednička se chce soustředit na své aktuální vystoupení v All England Clubu, a co přijde po Wimbledonu, je podle ní ve hvězdách.

Pětatřicetiletý Djokovič si v úterý připsal ve Wimbledonu už 26. vítězství v řadě a směle útočí na zisk čtvrtého titulu z travnatého grandslamu v řadě. Jeho pouť turnajem nezastavil ani statečně hrající Sinner, jenž neudržel vedení 2:0 na sety a během střetnutí se málem ošklivě zranil.

Po jeho pádu na dvorec k němu přiběhl i Djokovič, který mu pomohl zpátky na nohy. A následně jej z turnaje vyřadil. Protáhl tím svou vítěznou sérii, která se táhne už od roku 2018. Právě na kurtech Wimbledonu má dost možná jedinou šanci, jak si v této sezoně připsat na konto grandslamový titul. Další šanci totiž nejspíš nedostane...

„Co se stane po Wimbledonu, je nepředvídatelné, takže tomu nevěnuji přílišnou pozornost,“ uvedl Djokovič na tiskové konferenci po čtvrtfinále. „Snažím se teď směřovat své myšlenky sem a uvidíme, co se stane později.“

Srb se snaží oprostit od dění kolem své osoby, které je od začátku roku extrémní. Důvodem je, že není očkovaný proti covidu, kvůli čemuž byl deportován z Austrálie a nemohl hrát na několika významných turnajích. A právě kvůli tomu nebude s nejvyšší pravděpodobností moci hrát ani na grandslamu v New Yorku.

US Open se pořádá na přelomu srpna a září, přičemž situace s pandemií covidu se postupně ve světě znovu horší. Šance, že by Spojené státy ustoupily z povinnosti prokázat se při cestě do země platným očkováním, je mizivá.

Zajímavostí je, že Austrálie už nepožaduje prokazování se platným očkováním proti covidu. Nicméně kvůli deportaci nemůže Djokovič tři roky zažádat o víza do země. Proti tomuto zákazu se musí odvolat, případně musí být tento zákaz zrušen australskými úřady. Jinak nebude moci startovat ani v lednu na Australian Open. Tím pádem by mohl v následujících měsících přijít hned o dva další grandslamy.

Djokovič ovšem popřel, že by jej tyto skutečnosti nějak více motivovaly k tomu, aby ve Wimbledonu uspěl: „Neřekl bych, že mám vzhledem k okolnostem nějakou novou motivaci. Na grandslamech se vždy cítím velmi motivovaný předvést svůj nejlepší tenis. Obzvlášť tady, což je pravděpodobně nejdůležitější turnaj v historii našeho sportu.“

Dvacetinásobný grandslamový šampion se v pátečním semifinále Wimbledonu utká s domácím Cameronem Norriem.