Wimbledon: Juniorka Klimovičová vyřadila nasazenou dvojku, ve čtvrtfinále je i Bartůňková. Nadal otočil bitvu

- Redakce

Juniorka Linda Klimovičová (na snímku) ve středu odpoledne uspěla v osmifinále dvouhry, kde si ve třech setech poradila s druhou nasazenou Celine Naefovou! Do čtvrtfinále prošla také nasazená trojka Nikola Bartůňková. Na programu byla rovněž dvě čtvrtfinále ženské a mužské dvouhry, do hry se dostali i bývalí vítězové turnaje Simona Halepová a Rafael Nadal, kteří oba postoupili do semifinále. V juniorské čtyřhře se do čtvrtfinále prodrali dva čeští chlapci a čtyři děvčata.

Juniorka Klimovičová vyřadila nasazenou dvojku!
Linda Klimovičová (881.) se v osmifinále juniorské dvouhry Wimbledonu postarala o překvapení. Osmnáctiletá Češka v duelu o čtvrtfinále porazila druhou nasazenou hráčku a sedmou juniorku světa Celine Naefovou (724.) po setech 6:2, 1:6, 6:3.

Klimovičová hned na úvod získala brejk čistou hrou. Za stavu 3:2 odvrátila dva brejkboly, v následující hře využila i druhou šanci na returnu. České tenistce se druhá sada nevydařila, favorizovaná protihráčka využila oba nabídnuté brejkboly. O vítězce zápasu nakonec rozhodl třetí set, ve kterém Klimovičová uspěla na returnu v osmém gemu. Šestnáctá nasazená tenistka se ve čtvrtfinále střetne s Britkou Jasmine Conwayovou (730.).

„Dnes rozhodlo to, že jsem byla koncentrovanější a měla pevnější nervy než soupeřka. Do utkání jsem nastoupila dobře, první set jsem měla pod kontrolou. Ve druhé sadě se do toho ale soupeřka dostala, byla odvážnější a začalo jí to tam padat. Naopak já jsem udělala dost chyb. Ve třetím setu byl klíčový brejk za stavu 4:3,“ uvedla Klimovičová, jež ani v rozhodujících chvílích neslevila ze své agresivní hry.

„Vždy, když uberu, tak pak míče prohrávám. Snažím se do toho pořád chodit. Soupeřka dnes byla kvalitní, takže kdybych zpomalila, všechny výměny by šly na její stranu. Jsem ráda, že jsem zůstala aktivní,“ libovala si osmnáctiletá Češka.

Bartůňková potvrdila roli favoritky
Po Lindě Klimovičové se do čtvrtfinále juniorky dostala také Nikola Bartůňková. Třetí nasazená potvrdila roli favoritky a doslova přejela Nizozemku Rose Marii Nijkampovou 6:1, 6:3.

„Byl to těžký zápas, výsledek moc neodpovídá průběhu. Na začátku jsem se trochu déle rozehrávala, hrála jsem pasivněji a soupeřka toho v prvním gemu na returnu využila. Pak jsem se ale každým gemem uvolňovala. Před druhým setem bylo nepříjemné, že si soupeřka vzala pauzu na ošetření. Povedlo se mi ale chytit začátek setu. S výkonem jsem spokojená, oproti minulému zápasu jsem se zlepšila,“ těšilo turnajovou trojku Bartůňkovou, která si ve čtvrtfinále zahraje proti sedmé nasazené Luce Udvardyové z Maďarska.

Nadal otočil bitvu s Američanem Fritzem
Velká bitva se strhla ve čtvrtfinále Wimbledonu na centrálním kurtu mezi Rafaelem Nadalem (4.) a Taylorem Fritzem (14.). Španělský favorit se v průběhu střetnutí dostal do obtíží, prohrával 1:2 na sety, ale nakonec dokázal zvítězit po téměř čtyřech a půl hodinách 3:6, 7:5, 3:6, 7:5, 7:6(4).

Oba tenisté shodně nasázeli 56 vítězných úderů a celkem získali 168 fiftýnů na svá konta. To jen dokládá ohromnou vyrovnanost zápasů, který spolu hráči svedli.

První set začal sice lépe Nadal, ale Fritzovi se povedlo otočit skóre z 1:3 na 6:3 a obdobně začala i druhá sada, kdy Američan srovnal z 1:3 na 3:3. Nadal ovšem tentokrát obrat nepřipustil a ve dvanácté hře strhnul vítězství na svou stranu. Ve třetí sadě ovšem Fritz zesílil na podání, nenabídl soupeři ani jeden brejkbol a po brejcích ve třetím a devátém se ujal vedení 2:1 na sety.

Ta pravá bitva se ale rozhořela ve čtvrtém setu. Oba hráči se prosazovali na returnu ve velkém množství, v koncovce se ovšem nakonec radoval Nadal, kterému se povedlo prorazit podání soupeře hned třikrát. Rozhodnout tak musel až pátý set, jenž dospěl až do závěrečného tiebreaku. V něm bylo klíčové, že se Španěl prodral rychle do vedení 5:0, svůj náskok nakonec také udržel a nakonec zvítězil 10:4.

V semifinále se Nadal utká s Nickem Kyrgiosem, který hladce ve třech setech porazil Chilana Cristiana Garina 6:4, 6:3, 7:6(5).

Halepová je znovu v semifinále Wimbledonu
Simona Halepová (18.) pokračuje ve Wimbledonu na vítězné vlně! Vítězka z roku 2019, která minulý ročník kvůli zranění vynechala, si připsala dvanácté wimbledonské vítězství v řadě, když porazila Amandu Anisimovovou (25.) 6:2, 6:4.

Utkání mohlo skončit mnohem rychleji, Halepová totiž vedla 5:2 a byla na servisu. Nepovedlo se jí však duel dopodávat a vypadalo to, že Anisimovová přetlačila pověstné momentum na svou stranu. V desátém gemu si dokonce vypracovala další tři brejkboly, ale tentokrát Halepová další ztrátu podání nepřipustila, pěti míčky v řadě skóre otočila a duel hned prvním využitým mečbolem zakončila.

Simonu Halepovou v boji o postup do finále letošního Wimbledonu vyzve Kazaška Jelena Rybakinová (23.). Ve středečním čtvrtfinále se jí povedlo otočit skóre zápasu s Ajlou Tomljanovicovou (44.), kterou porazila za necelé dvě hodiny 4:6, 6:2, 6:3.

Tomljanovicové se po prvním setu, ve kterém nečelila žádnému brejkbolu, přestalo zcela dařit na podání. Rybakinová totiž prorazila servis soupeřky hned pětkrát a na cestě za obratem byla pro Australanku nezastavitelná.

Ebden s Purcellem postoupili do semifinále čtyřhry
Matthew Ebden s Maxem Purcellem budou hrát o finále wimbledonské čtyřhry. Zkušený australský pár ve středu odpoledne přehrál duo John Peers, Filip Polášek 6:4, 6:4, 6:2. Ebden s Purcellem v průběhu zápasu odvrátili všech šest brejkbolů, včetně druhého gemu zápasu, kdy prohrávali 0:40. Na returnu naopak uspěli hned čtyřikrát.

Jejich soupeři v boji o postup do finále budou první nasazení Ram a Salisbury. Těm se v pětisetové bitvě povedlo udolat francouzskou dvojici Mahut, Roger-Vasselin 6:3, 6:7(1), 6:1, 3:6, 6:4.

Vybrané zápasy 10. hracího dne

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Cristian Garin (CHI, 43.) – Nick Kyrgios (AUS, 40.) 4:6, 3:6, 6:7(5)
Taylor Fritz (USA, 14.) – Rafael Nadal (ESP, 4.) 6:3, 5:7, 6:3, 5:7, 6:7(4)

Čtvrtfinále dvouhry žen
Ajla Tomljanovicová (AUS, 44.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 23.) 6:4, 2:6, 3:6
Simona Halepová (ROU, 18.) – Amanda Anisimovová (USA, 25.) 6:2, 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry mužů
Ebden, Purcell (oba AUS) – Peers (AUS), Polášek (SVK) 6:4, 6:4, 6:2
R. Ram (USA), Salisbury (GBR) – Mahut, Roger-Vasselin (oba FRA) 6:3, 6:7(1), 6:1, 3:6, 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry žen
Collinsová, Krawczyková (obě USA) – Rosolská (POL), Routliffeová (NZL) 6:1, 6:7(4), 6:3
Mertensová (BEL), Š. Čang (CHN) – Guarachiová (CHI), Klepačová (SLO) 6:3, 6:2

Semifinále smíšené čtyřhry
Ebden, Stosurová (oba AUS) – Sock, Gauffová (oba USA) 6:3, 5:7, 7:5
Pavič (CRO), Mirzaová (IND) – N. Skupski (GBR), Krawczyková (USA) 6:4, 5:7, 4:6

Osmifinále dvouhry dívek
LINDA KLIMOVIČOVÁ (881.) – Celine Naefová (SUI, 724.) 6:2, 1:6, 6:3
Rose Marie Nijkampová (NED, -) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (352.) 1:6, 3:6

Osmifinále čtyřhry chlapců
Dietrich, Feldbausch (oba SUI) – MENŠÍK, Pieczkowski (POL) 4:6, 6:7(5)
Artnak (SLO), BARTOŇ – Gorzny, Michelsen (oba USA) 3:6, 6:7(3)
A. Kim, C. Williams (oba USA) – Bailly (BEL), NICOD 7:6(4), 3:6, 8:10

Osmifinále čtyřhry dívek
Fontenelová (SUI), Svendsenová (DAN) – TOMAJKOVÁ, Vargová (SVK) 6:3, 4:6, 6:10
KLIMOVIČOVÁ, ŠALKOVÁ – Peyreová (ARG), Slamaová (USA) 3:6, 7:5, 15:13
Klugmanová (USA), Oluwadareová (GBR) – Macaveiová (USA), ŠTRUPLOVÁ 6:4, 6:3
BARTŮŇKOVÁ, Naefová (SUI) – Jamrichová (SVK), Lincerová (POL) 4:6, 6:3, 10:4