WTA dál útočí na Wimbledon a po odebrání bodů vystavila pokuty. Pořadatelé i LTA se odvolají

- Jan Vojkůvka

Ženská tenisová asociace není s odebráním bodů Wimbledonu uspokojena a rozhodla se pořadatele travnatého grandslamu i Britský tenisový svaz (LTA) potrestat ještě více. Dohromady vyměřila pokutu ve výši jednoho milionu dolarů za diskriminaci ruských a běloruských tenistek. All England Club i LTA se hodlají odvolat.

Podle informací agentury Reuters byla All England Clubu, jakožto pořadateli Wimbledonu, vyměřena pokuta ve výši 250 tisíc dolarů. LTA pak čelí pokutě ve výši 750 tisíc dolarů. Prozatím není jisté, jestli se k finančním sankcím připojila také Mužská tenisová asociace ATP.

Jak pořadatelé, tak britský svaz se ovšem hodlají pokutám od WTA, stejně jako případným pokutám od ATP, odvolat.

„Nemohu se k tomu podrobněji vyjádřit, jelikož již započal právní proces,“ uvedla ředitelka All England Clubu Sally Boltonová. „Za rozhodnutím, které jsme udělali, si stojíme a jsme velmi zklamání reakcemi profesionálních okruhů. Obávám se ale, že v tuto chvíli k tomuto nemohu říct nic dalšího.“

All England Club a LTA se v dubnu rozhodli, že na základě doporučení britské vlády vyloučí ze všech britských travnatých turnajů všechny ruské a běloruské tenisty. To způsobilo, že ATP, WTA i ITF odebraly Wimbledonu body, přičemž na ostatních britských turnajích body zůstaly.

Rozhodnutím o vyloučení ruských a běloruských sportovců přišel letošní Wimbledon o několik desítek tenistů, přičemž řada z nich patří mezi absolutní hvězdy současného tenisu. Do Londýna totiž nesměli přicestovat světová jednička Daniil Medveděv, člen elitní desítky Andrej Rubljov, dvojnásobná grandslamová šampionka Viktoria Azarenková, její krajanka Aryna Sabalenková a ani členky elitní třicítky ženského okruhu Darja Kasatkinová, Veronika Kuděrmetovová a Jekatěrina Alexandrovová.