Bitva pro Kyrgiose! Australský bouřlivák udolal Tsitsipase

- Radek Štohl

Nick Kyrgios (40.) si počtvrté v kariéře zahraje osmifinále wimbledonské dvouhry. Sedmadvacetiletý Australan v sobotním 3. kole po více než třech hodinách hry porazil čtvrtého nasazeného Stefanose Tsitsipase (5.) 6:7(2), 6:4, 6:3, 7:6(7). Kyrgios si o třetí čtvrtfinále singlu na grandslamu zahraje proti Američanovi Brandonu Nakashimovi (56.).

Vypadá to, že letošní Wimbledon by mohl být jedním z nejlepších grandslamů Nicka Kyrgiose. Někdejší třináctý hráč žebříčku dvouhry se na slavný turnaj připravil semifinálovými účastmi ve Stuttgartu a Halle, teď i díky skalpu světové pětky posedmé v kariéře postoupil do osmifinále turnaje velké čtyřky. Před sebou má navíc příznivý los.

Pro Kyrgiose a Tsitsipase to v sobotu večer bylo páté vzájemné utkání (jednou z toho ATP Cup, jednou Laver Cup). Naposledy se utkali v polovině června v Halle, kdy Australan po obratu zvítězil 5:7, 6:2, 6:4.

Úvodní sada nabídla čtyři brejkboly, ani jeden z nich však Kyrgios nedokázal využít. Ve zkrácené hře sice stáhl manko minibrejku, po 52 minutách však prohrával 0:1 na sety.

Další dvě dějství patřila právě Kyrgiosovi. V osmém gemu druhé sady znovu nevyužil šanci na brejk, o dvě hry později ale na returnu už uspěl. Ve třetím setu mu pomohl brejk ze čtvrté hry. Soupeři přitom za první tři sety nabídl jediný brejkbol.

Kyrgios po dvou hodinách a osmi minutách vedl 2:1 na sety, zkraje čtvrtého dějství nezužitkoval čtyři šance na returnu. V průběhu setu se k prvním brejkbolům probil i Tsitsipas, který za stavu 5:4 dokonce disponoval setbolem, soupeř ale hrozbu odvrátil. Nakonec se podruhé v zápase šlo do zkrácené hry.

Blíže k úspěchu měl nakročeno Nick Kyrgios, který za stavu 4:4 vybojoval první minibrejk, hned o něj ale přišel. Za stavu 8:7 měl na raketě druhý mečbol, při podání Stefanose Tsitsipase ho už využil a postoupil mezi šestnáct nejlepších tenistů turnaje.

Rodák z Canberry zabojuje o druhé čtvrtfinále ve Wimbledonu proti Brandonu Nakashimovi. Vítěz zápasu narazí na lepšího z dvojice Cristian Garin (43.) – Alex De Minaur (27.).

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
3. kolo dvouhry mužů
Nick Kyrgios (AUS, 40.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) 6:7(2), 6:4, 6:3, 7:6(7)