Za plivnutí k divákovi pokuta. Zlobivý Kyrgios dostal také zákaz hraní na centrálním kurtu

- Jan Vojkůvka

Nick Kyrgios ve Wimbledonu znovu potvrdil, že neváhá sáhnout po neortodoxních krocích, aby ulevil své frustraci. Když v prvním kole zdolal domácího Paula Jubba 7:5 v pátém setu, odplivl si směrem k jednomu divákovi, který jej po celý duel kritizoval, provokoval ho a nadával mu. Situace, která neunikla pozornosti kamer, Australanovi přinesla další z řady pokut, které už během kariéry obdržel.

Kyrgiose v průběhu pětisetové bitvy s Paulem Jubbem neustále popuzoval jeden z přítomných fanoušků. Konflikt s ním měl ale hodně nečekané vyústění. Jakmile Australan zvítězil a vyrazil k síti, v rychlosti se ještě jeho směrem otočil a odplivl si. Za plivnutí směrem k divákovi nyní obdržel pokutu za nesportovní chování ve výši 10 tisíc dolarů.

Když se jej na konflikt s hlučícím divákem ptali v úterý, odpověděl s přirozenou upřímností: „Jakmile jsem vyhrál zápas, obrátil jsem se k němu. Dlouho jsem se potýkal s jeho negativitou a nenávistí, takže nemám pocit, že bych tomu člověku dlužil nějakou omluvu,“ krčil rameny.

„Ten člověk přišel na zápas a vlastně ani nikoho nepodporoval. Bylo to spíš o provokování a neúctě. To je v pořádku. Ale pak to prostě takovému člověku vrátím,“ dodal Kyrgios.

Jeho krok vyvolal vyšetřování, ke kterému se ale už nechtěl vracet. Jedna z přítomných novinářek se přesto ve čtvrtek (po Kyrgiosově drtivé výhře 6:2, 6:3, 6:1 nad Filipem Krajinovičem) pokusila získat další Kyrgiosovo vyjádření. Australan však reagoval stroze: „Vše jsem k tomu už řekl, proč vás to zajímá?“

Kromě toho, že Kyrgios dostal zmíněnou pokutu, mu bylo dočasně zakázáno hrát na centrálním dvorci. Duel se Stefanosem Tsitsipasem ve třetím kole se tak bude muset odehrát na některém z jiných dvorců.