Wimbledon: Jízda Bouzkové pokračuje, je poprvé v osmifinále! Veselý dohrál ve 3. kole

- Redakce

Během pátého hracího dne Wimbledonu se dostala do akce pětice českých tenistů a tenistek. Premiérový postup do osmifinále dvouhry slaví Marie Bouzková, která porazila Američanku Riskeovou-Amritrajovou hladce 6:2, 6:3. Naopak jiný Američan, Tommy Paul, nepustil mezi šestnáctku nejlepších Jiřího Veselého. Druhé kolo čtyřhry zvládly nasazené dvojky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Tereza Martincová v deblu po prohře s turnajovými trojkami končí.

Jízda Bouzkové pokračuje, je poprvé v osmifinále
Marie Bouzková (66.) na letošním Wimbledonu září! Poté, co ve druhém kole prohrála jen tři hry, dokázala si ve třetím kole poradit s mírně favorizovanou Američankou Alison Riskeovou-Amritrajovou (36.), kterou za necelou hodinu a půl porazila 6:2, 6:3 a postoupila do premiérového grandslamového osmifinále!

Česká tenistka se v utkání mohla pyšnit neprorazitelným servisem. Riskeová-Amritrajová nedokázala využít ani jeden ze čtyř brejkbolů a sama naopak přišla o podání hned třikrát. V prvním setu začala Bouzková dominovat kurtu za stavu 2:2, kdy se jí povedlo získat čtyři gemy v řadě.

Vstup do druhé sady mohl být o poznání problematičtější, ale v úvodní hře se Češce povedlo odvrátit dva brejkboly a nadále svědomitě hájit servis. Klíčový okamžik nastal v osmém gemu, kdy se Bouzkové povedlo čistou hrou obrat Riskeovou-Amritrajovou o podání, načež v deváté hře odvrátila dva brejkboly a přes shodu utkání zakončila.

„Šla jsem si pro to, věřila jsem si a dodržela jsem taktiku. Když se člověku povede poprvé na grandslamu dostat do druhého týdne, je to speciální moment. Poprvé je to nejlepší, tohle si budu pamatovat do konce života,“ radovala se Bouzková.

V osmifinále čeká na Bouzkovou hodně náročná zkouška. Narazí totiž na rozjetou Francouzku Caroline Garcíaovou, vítězku travnatého turnaje v Bad Homburgu.

Veselý končí ve třetím kole Wimbledonu
Třetí výhru Jiří Veselý (68.) ve Wimbledonu nepřidal. V souboji s Američanem Tommym Paulem (32.) prohrál za 94 minut po setech 3:6, 2:6, 2:6. Americký tenista zahrál na servisu velmi kvalitní výkon, a byť nabídl Veselému hned sedm brejkbolů, všechny dokázal odvrátit.

Veselému naopak jeho největší zbraň tentokrát tolik nefungovala a celkem pětkrát přišel o podání. Zatímco v prvním setu rozhodl Paulův brejk ze šesté hry, v dalších dvou sadách se Američanovi povedlo zcela identicky prorazit Veselého servis ve třetí a sedmé hře.

Českému tenistovi se tak nepovedlo navázat na osmifinále z let 2016 a 2018. I tak ale potvrdil, že ve Wimbledonu se mu dlouhodobě daří, když si už popáté zahrál ve třetím kole.

„Byla to hrůza. Nevím, co bych na tom našel dobrého. Můj servis byl celý turnaj katastrofální, místy dokonce šílený. Jak už jsem říkal po druhém kole, když se nemůžu spolehnout na svou největší zbraň, pak se s takovými borci těžko hraje. On hrál to, co potřeboval. Ani toho moc dělat nemusel, stačilo dostat míč do kurtu,“ sdělil Veselý.

Krejčíková se Siniakovou postoupily mezi šestnáctku nejlepších
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou zvládly ve Wimbledonu utkání druhého kola a postoupily do osmifinále. Nasazené dvojky v souboji s estonsko-americkou dvojicí Anett Kontaveitovou a Shelby Rogersovou zvítězily 7:6(8), 6:3, když v prvním setu musely odvracet setbol.

Martincová s Kosťukovou dohrály
Tereza Martincová na Wimbledonu ve čtyřhře dohrála. Spolu s Martou Kosťukovou nestačila v utkání 2. kola na Kanaďanku Gabrielu Dabrowskou a Giulianu Olmosovou z Mexika. Nasazeným trojkám podlehlo česko-ukrajinské duo po téměř dvouhodinovém boji 5:7, 6:3 a 3:6. V prvním setu Martincová s Kosťukovou promarnily náskok brejku a vedení 3:1.

Vybrané zápasy 5. hracího dne

3. kolo mužské dvouhry
Nikoloz Basilašvili (GEO, 26.) – Tim Van Rijthoven (NED, 104.) 4:6, 3:6, 4:6
Tommy Paul (USA, 32.) – JIŘÍ VESELÝ (68.) 6:3, 6:2, 6:2
Jannik Sinner (ITA, 13.) – John Isner (USA, 24.) 6:4, 7:6(4), 6:3
Novak Djokovič (SRB, 3.) – Miomir Kecmanovič (SRB, 30.) 6:0, 6:3, 6:4
Oscar Otte (GER, 36.) – Carlos Alcaraz (ESP, 7.) 3:6, 1:6, 2:6

3. kolo ženské dvouhry
Irina Beguová (ROU, 43.) – Jelena Ostapenková (LAT, 17.) 6:3, 1:6, 1:6
Maria Sakkariová (GRE, 5.) – Tatjana Mariaová (GER, 103.) 3:6, 5:7
Diane Parryová (FRA, 77.) – Ons Džabúrová (TUN, 2.) 2:6, 3:6
Angelique Kerberová (GER, 19.) – Elise Mertensová (BEL, 31.) 4:6, 5:7
MARIE BOUZKOVÁ (66.) – Alison Riskeová-Amritrajová (USA, 36.) 6:2, 6:3

2. kolo ženské čtyřhry
Dabrowská (CAN), Olmosová (MEX) – Kosťuková (UKR), MARTINCOVÁ 7:5, 3:6, 6:3
Kontaveitová (EST), Rogersová (USA) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 6:7(8), 3:6