Osmifinalistka Bouzková: o výjimečné oslavě, dlouhém mečbolu i svých rituálech

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Radost pohledět, s jakým přehledem se letos po wimbledonské trávě prohání Marie Bouzková. A když už ve formě hrající Češka padla na nádherný zelený povrch, jednalo se výhradně o oslavu senzačního postupu do osmifinále Wimbledonu! „To jsem neudělala ještě nikdy. Ale byl to speciální moment, kterého si hrozně vážím,“ vyznala se Marie Bouzková, jež ve třetím kole zneškodnila nebezpečnou Američanku Alison Riskeovou-Amritrajovou 6:2 a 6:3.

Karty před soubojem o místenku v osmifinále Wimbledonu byly rozdány jasně. Na jedné straně kurtu číslo 12 stála velezkušená travařka Alison Riskeová-Amritrajová se čtyřmi tituly na kontě, proti ní stanula debutantka ve třetím kole grandslamu Marie Bouzková. Papírové předpoklady jsou však jedna věc a realita často něco jiného.

„Soustředila jsem se na sebe. Všechny soupeřky už tady hrají dobře, jsou zkušené. Já jsem se soustředila na taktiku, abych udržela nervy a užívala si to. Tím jsem si dala velkou šanci vyhrát zápas. Šla jsem si pro to a věřila jsem si, koncentraci jsem udržela až do posledního míčku,“ informovala po hladké výhře Bouzková.

A že ten poslední fiftýn vypadal! Tenistky si vyměnily neuvěřitelných 28 úderů, přičemž ten poslední zamířil z rakety Riskeové-Amritrajové pouze do sítě. „To už jsem si říkala, že budu jako zeď,“ vyprávěla nezdolná Bouzková, jež po proměnění mečbolu ulehla na wimbledonskou trávu a vychutnávala si nejlepší okamžik své dosavadní kariéry.

„Ležela jsem tam asi tři vteřiny, ale přišlo mi to jako půl hodiny. Tak jsem pak spěchala k síti,“ hlásila sympatická Češka.

Bouzková nebyla až dosud dále než ve druhém kole grandslamu, teď si ale na nejslavnějším z nich může užívat postup do osmifinále.

„Snažila jsem se k velkému momentu postavit hlavně čelem a mít z toho radost. Cítila jsem zase jiné emoce. Vzala jsem si ponaučení z minulého zápasu a všechno ze mě spadlo. Uklidňovala jsem se, že kurt je pořád stejný, je to jenom hra, co mě baví. I když hraji důležitý zápas na významném turnaji, pořád jde jenom o tenis,“ vysvětlila svůj přístup Bouzková.

Z jejích slov se zdá, že ji snad nic nemůže rozhodit. Třiadvacetiletá Češka si však jako řada ostatních tenistek důrazně zakládá na rituálech, jež se v žádném případě nesmí měnit! „Těch je! Ani vám je nemůžu vyjmenovat. Den před zápasem hrajeme s taťkou hru Sequence. Vždycky si k ní dávám čaj, který stojí nalevo, ovoce si dávám napravo,“ culila se světová šestašedesátka.

Na svých zvyklostech pevně trvá, i když se chystá na kurt. „Na stejné místo si dávám čelenky, gely. Vždycky si vezmu dva banány před zápasem. Srovnám si raketu, namotám si grip. Pustím si tu samou písničku. Mám jich víc, ale jedna z posledních bývá Here I Go Again od Whitesnake,“ doplnila usměvavá Bouzková, kterou čeká v nedělním osmifinále osm zápasů neporažená Francouzka Caroline Garcíaová.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
3. kolo ženské dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (66.) – Alison Riskeová-Amritrajová (USA, 36.) 6:2, 6:3