Trestný bod při mečbolu? Mentální retardace, reagoval Španěl. Legenda zuřila

- Filip Lefenda

Veselý se opřel do forhendu, získal důležitý minibrejk a s ním i dva mečboly. „Hra, set a zápas,“ zaznělo z umpiru z úst rozhodčího Carlose Ramose. Urputná pětisetová bitva skončila po téměř čtyřech hodinách hodně kuriózně. Španělský favorit Alejandro Davidovich Fokina v jejím závěru doplatil na zlostný odpal míče, který ho stál trestný bod.

Celá situace pochopitelně vyvolala celou řadu reakcí. „Nevšiml jsem si, co udělal. Utíral jsem se v rohu a slyšel hlášení. Myslím, že se něco takového stává jednou za život. Byla to úleva,“ sdělil přímo v Londýně Tenisovému světu Jiří Veselý, jenž si po výhře 6:3, 5:7, 6:7(2), 6:3 a 7:6(7) popáté v kariéře zajistil postup do 3. kola Wimbledonu, v němž ho čeká Američan Tommy Paul.

K celé záležitosti se pochopitelně vyjádřil i samotný Davidovich Fokina. „Udělal jsem chybu, musím to akceptovat. Je to v mém podání tak trochu mentální retardace. Poučím se z toho,“ sypal si překvapivě smířlivě popel na hlavu 37. tenista žebříčku ATP.

„Udělám vše pro to, aby se to už v budoucnu neopakovalo. Ukončit zápas po více než třech a půl hodině zrovna tímto způsobem, není zrovna ideální. Až na poslední míč jsem ale se svým výkonem spokojen,“ dodal Španěl, jenž si po zápase s portugalským rozhodčím podal ruku.

Našli se ovšem i tací, kteří si směrem k „necitlivému“ verdiktu sudího nebrali servítky. Třeba známý bouřlivák John McEnroe. „Tohle je šílené! Naprosto ubohý způsob, jak ukončit takové střetnutí,“ zlobil se komentátor sportovního kanálu ESPN.