Wimbledon: Bouzková vyřadila osmou hráčku světa! Rosol končí po pětisetové bitvě

- Redakce

Během úvodního hracího dne Wimbledonu uspěli dva Češi. Marie Bouzková si vyšlápla na letošní finalistku Australian Open Danielle Collinsovou, kterou porazila ve třech setech. Jiří Veselý potvrdil roli favorita proti Argentinci Federicovi Coriovi. Naopak Kateřina Siniaková nenašla recept na polskou kvalifikantku Maju Chwaliňskou. Kvalifikant Lukáš Rosol padl v pětisetové bitvě s gruzínským ranařem Nikolozem Basilašvilim.

Bouzková vyřadila sedmou nasazenou Collinsovou!
Marie Bouzková (66.) ve Wimbledonu dosáhla na parádní výsledek! Třiadvacetiletá Češka na úvod turnaje srazila sedmou nasazenou Danielle Collinsovou (8.), kterou po obratu udolala 5:7, 6:4, 6:4.

Bouzková třetí účast na nejslavnějším turnaji světa zahájila dlouhým gemem na returnu, na kterém uspěla po čtvrtém využitém brejkbolu, o výhodu však okamžitě přišla. Za stavu 3:4 podruhé nezvládla gem při vlastním podání, rovněž české tenistce se ale vydařil rebrejk. Po ztrátě servisu ve dvanáctém gemu však už nemohla reagovat.

Ve druhém setu byl k vidění jediný brejk, na který Češka dosáhla v pátém gemu, v závěru sady využila třetí setbol. Bouzková ve třetí sadě stáhla manko 0:2, rovněž ona vzápětí přišla o náskok. Za stavu 4:4 ale vybojovala důležitý brejk, ten vzápětí bez problémů potvrdila. Marie Bouzková bude o nejlepší výsledek kariéry v singlu Wimbledonu bojovat se žebříčkovou sousedkou Ann Liovou (67.).

„Je to pro mě jedna z největších výher, stoprocentně nejdůležitější na grandslamech. Porazila jsem soupeřku z Top 10, což se mi na nich zatím nepovedlo. Mám obrovskou radost,“ hlásila Bouzková.

Veselý bez ztráty setu postoupil do 2. kola
Jiří Veselý (68.) dle předpokladů postoupil do 2. kola dvouhry letošního Wimbledonu, také na osmý pokus překonal brány úvodního kola travnatého grandslamu. V pondělním podvečerním zápase porazil Federica Coriu (67.) po setech 6:3, 6:2, 7:6(3).

Veselý během úvodních dvou setů nenabídl soupeři jediný brejkbol, sám získal tři brejky. Ve čtvrté hře třetí sady nepotvrdil brejk, dějství nakonec dospělo do zkrácené hry. Český tenista sice přišel o náskok minibrejku, v tiebreaku ovšem přišel o pouhé tři míčky. O postup do třetího kola se utká s Alejandrem Davidovichem Fokinou (37.), který vyřadil sedmého nasazeného Huberta Hurkacze (10.).

„Zápas nebyl úplně ideální, z mé strany byl klasicky nervózní. Věděl jsem, že soupeř včera dohrál finále na antuce v Miláně, takže s trávou nebyl sžitý. V prvních dvou setech to bylo hrozně znát. I když jsem nepodával nějak extra dobře, on nebyl schopný se do toho dostat. Ve třetím setu jsem neudržel brejk a začalo se to táhnout, ale naštěstí jsem v závěru zahrál dobře,“ řekl Veselý, který tak zvládl i poosmé úvodní kolo Wimbledonu.

„Aspoň na něco můžu být pyšný,“ glosoval tuto statistiku s úsměvem český tenista. „Někdy tomu byl nakloněn los, jindy tam ale byli záludní soupeři. Trávu mám rád, mám na ni hru. Přál bych si, abych své maximum posunul,“ doplnil osmifinalista turnaje z let 2016 a 2018.

Rosol ztratil vedení, končí po pětisetové bitvě
Lukáš Rosol (280.) na úspěšnou kvalifikaci Wimbledonu nenavázal. Šestatřicetiletý Čech v úvodním kole hlavní soutěže prohrál s dvaadvacátým nasazeným Nikolozem Basilašvilim (26.) 7:6(4), 6:7(6), 6:3, 3:6, 3:6.

Rosol s Basilašvilim utkání zahájili těsně po poledni středoevropského času, i vinou dvou dešťových přestávek skončili až po půl šesté. Český tenista po první úspěšné sadě ve druhém setu získal brejk na 2:1, o výhodu ale hned přišel, ve zkrácené hře na konci setu tahal za kratší konec. V závěru třetího setu uspěl na returnu, za stavu 5:3 využil druhý setbol, po kterém vedl 2:1 na sety. Další dvě sady Čechovi nevyšly dle představ, k postupu mu nepomohla ani druhá vynucená přestávka, která přišla ve čtvrté sadě.

„Byl jsem rozehraný, mohl jsem toho využít. Ale zase jsem mohl prohrát už v kvalifikaci. Dnes to byl dobrý zápas, jsem rád za svůj výkon, který jsem vytáhl odněkud z paty. Celkově jsem s Wimbledonem spokojený,“ hodnotil Rosol.

Utkání Lukáše Rosola se podrobně věnujeme zde.

Siniaková utrpěla kanára, třetí kolo neobhájí
Kateřina Siniaková (79.) nenaváže na loňské třetí kolo wimbledonské dvouhry. Česká tenistka v pondělním vstupu do turnaje překvapivě prohrála s hráčkou z kvalifikace Majou Chwaliňskou (170.) 0:6, 5:7.

Siniakové úvodní sada vůbec nevyšla, celkově v ní uhrála pouhých devět fiftýnů. Za stavu 30:40 v prvním gemu druhého setu se nad Wimbledonem spustil déšť, české tenistce pauza prospěla. Ve čtvrtém gemu neproměnila dva brejkboly v řadě, za stavu 3:4 ztratila servis. V následující hře byla dva míčky od vyřazení, po čtyřech vítězných fiftýnech za sebou ale snížila na 4:5, vzápětí i srovnala. V závěru setu však teprve dvacetileté Polce nabídla tři mečboly, ten poslední už nedokázala odvrátit.

„Soupeřka hrála chytře, byla vždy o krok napřed. Hodně toho vyběhala, hrála slajzy, které tady moc neskáčou a občas navíc skočí špatně. Nebyla jsem schopná si s tím poradit. Necítím se tady úplně nejlíp. Míče jsou hrozně těžké, do toho foukalo, ale nebylo to podmínkami. Snažila jsem se, co jsem mohla, ale ona dnes byla lepší,“ uvedla Siniaková, jež se v žebříčku po nebodovaném Wimbledonu propadne na 91. místo.

Čilič má covid, ve Wimbledonu se nepředstaví
Letošní semifinalista French Open Marin Čilič (21.) do letošního Wimbledonu nezasáhne. Finalista z roku 2017 byl pozitivně testován na covid-19, poslední dny trávil v izolaci, stále se však necítí ideálně.

Djokovič na úvod Wimbledonu ztratil set
Novak Djokovič (3.) ve Wimbledonu vyhrál dvaadvacátý zápas v řadě. Srbského tenistu v pondělí odpoledne nezastavil ani Woo Soon Kwon (81.), kterého Djokovič přehrál 6:3, 3:6, 6:3, 6:4.

Džabúrová do Wimbledonu vstoupila hladkou výhrou
Premiérově v roli světové dvojky se ve Wimbledonu představila Ons Džabúrová (2.). Tuniská tenistka v úvodním kole dvouhry nezaváhala, proti Švédce Mirjam Bjorklundové (125.) zvítězila 6:1, 6:3. Džabúrová proti hráčce z kvalifikace potřebovala pouhých pětapadesát minut, během kterých ani jednou neztratila podání. Na servisu přišla pouze o sedm míčků.

1. kolo mužské dvouhry
Nikoloz Basilašvili (GEO, 26.) – LUKÁŠ ROSOL (280.) 6:7(4), 7:6(6), 3:6, 6:3, 6:3
Federico Coria (ARG, 67.) – JIŘÍ VESELÝ (68.) 3:6, 2:6, 6:7(3)

1. kolo ženské dvouhry
KATEŘINA SINIAKOVÁ (79.) – Maja Chwaliňská (POL, 170.) 0:6, 5:7
Danielle Collinsová (USA, 8.) – MARIE BOUZKOVÁ (66.) 7:5, 4:6, 4:6

Vybrané zápasy mužské dvouhry
Alejandro Davidovich Fokina (ESP, 37.) – Hubert Hurkacz (POL, 10.) 7:6(4), 6:4, 5:7, 2:6, 7:6(8)
Casper Ruud (NOR, 6.) – Albert Ramos (ESP, 39.) 7:6(1), 7:6(9), 6:2
Novak Djokovič (SRB, 3.) – Woo Soon Kwon (KOR, 81.) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
Jan-Lennard Struff (GER, 155.) – Carlos Alcaraz (ESP, 7.) 6:4, 5:7, 6:4, 6:7(3), 4:6
Jannik Sinner (ITA, 13.) – Stan Wawrinka (SUI, 267.) 7:5, 4:6, 6:3, 6:2
Andy Murray (GBR, 52.) – James Duckworth (AUS, 74.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:4
Dušan Lajovič (SRB, 64.) – Pablo Carreňo Busta (ESP, 20.) 3:6, 6:4 skreč Carreňo Busta 
Alexander Bublik (KAZ, 38.) – Marton Fucsovics (HUN, 59.) 6:1, 6:2, 6:4
Steve Johnson (USA, 93.) – Grigor Dimitrov (BUL, 21.) odloženo na 28.6.

Vybrané zápasy ženské dvouhry
Mirjam Bjorklundová (SWE, 125.) – Ons Džabúrová (TUN, 2.) 1:6, 3:6
Bernarda Peraová (USA, 123.) – Anett Kontaveitová (EST, 3.) 5:7, 1:6
Alison Van Uytvancková (BEL, 46.) – Emma Raducanuová (GBR, 11.) 4:6, 4:6
Angelique Kerberová (GER, 19.) – Kristina Mladenovicová (FRA, 120.) 6:0, 7:5
Maria Sakkariová (GRE, 5.) – Zoe Hivesová (AUS, 571.) odloženo na 28.6.

Kompletní program prvního dne Wimbledonu je zde.