Andreescuová čekání na titul neukončila. Tsitsipas slaví premiérové vítězství na trávě

- Jan Vojkůvka

Čekání bývalé světové čtyřky Biancy Andreescuové neskončilo ani v Bad Homburgu. Kanaďanka, která se na konci životní sezony v roce 2019 zranila a mimo kurty byla přes 14 měsíců, ani ve svém druhém finále od zranění neuspěla. Naopak Řek Stefanos Tsitsipas vůbec poprvé v kariéře opanoval travnatý turnaj.

Než přišlo osudné zranění kolene, byla Bianca Andreescuová hráčkou, která může velmi brzy vystoupat až na vrchol. Vždyť v roce 2019 se vyhoupla na post světové čtyřky, vyhrála turnaje v Newportu, Indian Wells i Torontu a vše korunovala triumfem na US Open.

Jenže na říjnovém Turnaji mistryň se tehdy devatenáctiletá kometa zranila v utkání s Karolínou Plíškovou a přišlo trápení. Na kurt se postavila až v únoru 2021, po neskutečně dlouhých 14 měsících. A od svého comebacku stále čeká na radost ze zisku titulu.

Zvítězit se jí nepovedlo loni v Miami, kde skrečovala za rozhodnutého stavu Ashleigh Bartyové, a neuspěla ani v sobotu na trávě v Bad Homburgu. V souboji s další bývalou světovou čtyřkou Caroline Garcíaovou (na snímku) prohrála po velkém boji 7:6(5), 4:6, 4:6 a nadále musí na první titul od US Open 2019 čekat.

To Francouzka Garcíaová obdobně dlouhé čekání právě v Bad Homburgu ukončila. Před sobotním vítězstvím se radovala z titulu naposledy v červnu 2019. Na německé trávě však svou smůlu prolomila a vybojovala celkem osmou trofej na okruhu WTA.

Tsitsipas vybojoval první titul na trávě
Světová šestka Stefanos Tsitsipas se může radovat. Tento skvělý antukář a nadprůměrný hráč na betonech, se nikdy na travnatých turnajích neprosadil. Jeho maximem byly postupy do čtvrtfinále a nezdálo se, že by z něj byl někdy nějaký výborný travař.

Jenže na španělské Mallorce se třiadvacetiletý Řek postavil papírovým předpokladům. Vybojoval vůbec první postup do finále na travnatém turnaji a v něm v sobotu dokázal porazit domácího Roberta Bautistu 6:4, 3:6 a 7:6(2).

Mladý Řek díky tomu slaví zisk premiérového titulu na travnatém turnaji a celkově vybojoval už svou devátou trofej na okruhu ATP.

Fritz vyhrál americké finále v Eastbourne
V Eastbourne měli v sobotu velmi napilno. Vedle ženského finále, které opanovala Petra Kvitová, se v přístavním městě, kde tenisty provází i všudypřítomný řev racků, odehrálo také finále mužské dvouhry.

Do souboje o titul prošli dva Američani, které ve svém derby předvedli více než dvouhodinovou vyrovnanou bitvu. Ze zisku třetího titulu na okruhu ATP se nakonec radoval Taylor Fritz, který porazil svého krajana Maxima Cressyho 6:2, 6:7(4), 7:6(4). Fritz navíc v Eastbourne triumfoval už podruhé, jelikož zde slavil i svůj premiérový titul mezi elitou v roce 2019.