Čekání u konce! Kvitová po 15 měsících vybojovala svůj 29. titul

- Jan Vojkůvka

Petra Kvitová prolomila své patnáctiměsiční čekání a ve svém prvním finále od loňského září vybojovala turnajovou trofej! V sobotním finále travnatého turnaje v Eastbourne porazila nebezpečnou ranařku Jelenu Ostapenkovou po setech 6:3, 6:2 a vybojovala již 29. titul na okruhu WTA.

Před turnajem v Eastbourne čekala Kvitová na další titul na okruhu dlouhých 15 měsíců. Naposledy se totiž radovala v březnu 2021, kdy triumfovala v katarském Dauhá. Tráva v Eastbourne, kde po finále v roce 2011 pouze jednou došla do čtvrtfinále, však toto čekání ukončilo.

Češka, jež na turnaji postupně vyřadila Donnu Vekičovou, Katie Boulterovou, Harriet Dartovou i rozjetou Beatriz Haddad Maiaovou, byla ve finále k nezastavení. Výborně servírovala, skvěle hrála na returnu a Ostapenková musela hodně riskovat, což s sebou přinášelo i vysoký počet nevynucených chyb.

Nebýt čtvrtého gemu druhé sady, byla by Kvitová na servisu zcela suverénní. Až ve zmíněné hře nabídla soupeřce první brejkboly, kterých bylo nakonec hned pět. Všechny však úspěšně odvrátila a v průběhu celého utkání tak nepřišla o podání. Na returnu naopak řádila. Z jedenácti brejkbolů využila tři a za 78 minut hry si dokráčela pro vítězství.

V prvním setu se k brejku prodrala už ve druhém gemu a díky výbornému podání také úvodní dějství bez problémů doservírovala. Ve druhé sadě se dostala do vedení 2:1, načež musela odvracet zmíněných pět brejkbolů soupeřky. Když se jí to povedlo, rychle uzemnila veškeré naděje Ostapenkové na možný zvrat, jelikož v páté hře znovu prorazila její podání a dostala se do výhody dvou brejků, kterou také udržela.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka prokázala před letošním ročníkem grandslamu v All England Clubu zlepšující se formu a zařadila se do širšího okruhu favoritek. Mnohem víc ji ale potěšil zisk 29. titulu, kterým dala zapomenout na nepříliš vydařený průběh sezony, v níž jejím maximem byla dvě čtvrtfinále.

Zisk trofeje se také významně promítne do světového žebříčku, v němž se v pondělí vrátí do první třicítky a bude figurovat na 26. místě. Po Wimbledonu dokonce poskočí na 23. pozici.