Wimbledon: Rosol se kvalifikoval! Kolář v závěrečném kole neuspěl, hlavní soutěž si přesto zahraje

- Redakce

Z jedenácti českých účastníků kvalifikace Wimbledonu se do hlavní soutěže probojoval nakonec jediný. Zkušený Lukáš Rosol zvládl i svůj třetí zápas, zvítězil 3:0 na sety nad Renzem Olivem a po pěti letech si zahraje hlavní turnaj travnatého grandslamu. Zdeněk Kolář ovšem nemusí smutnit. Byť finálové kolo kvalifikace prohrál, do hlavní soutěže se dostane jako šťastný poražený.

Rosol zvládl projít kvalifikací Wimbledonu!
Lukáš Rosol (278.) se na Wimbledon připravil výtečně! Český tenista úspěšně prošel náročnou tříkolovou kvalifikací a ve čtvrtečním finálovém kole porazil Argentince Renza Oliva (191.) 7:6(5), 7:6(4), 6:4.

Rosol v úvodním setu ztratil vedení 4:1 a čelil hrozbě porážky, když za stavu 5:6 měl nevýhodu brejku. Povedl se mu ovšem rebrejk a následně ve zkrácené hře získal první set na svou stranu. Tiebreak musel rozhodnout i druhý set, přičemž tentokrát zkušený Čech využil hned první setbol.

Ve třetím dějství sice Rosol znovu ztratil vedení 4:1, nicméně Olivo svého srovnání skóre nevyužil. V desátém gemu se totiž český hráč znovu prosadil na returnu a úspěšně se kvalifikoval do hlavní soutěže.

„Dneska jsem chtěl vyhrát jakýmkoliv způsobem. Bylo mi jedno, jestli by to bylo na tři nebo pět setů,“ měl radost Rosol. „Nepočítal jsem s tím, že bych tu získal zápas, natož se probojoval do hlavní soutěže. Sen se stal skutečností.“

V hlavní soutěži Wimbledonu se představí poprvé od roku 2017.

Kolář ve finále kvalifikace neuspěl, je šťastný poražený
Na úspěch Lukáše Rosola sice během svého utkání v Roehamptonu Zdeněk Kolář (120.) nenavázal, hlavní soutěž si však přesto zahraje. Do pavouka Wimbledonu se dostal jako šťastný poražený kvalifikant.

V samotném finále kvalifikace český tenista nestačil na Itala Andreu Vavassoriho (255.), jemuž podlehl po více než třech a půl hodinách 7:6(5), 6:7(4), 1:6, 6:7(5).

Kolář rozhodně nebyl bez šancí. Ve druhém setu vedl už dokonce 5:2, avšak s výhodou jen jednoho brejku, o který v deváté hře přišel. Ve dvanáctém gemu čtvrté sady měl na returnu dva setboly, ale ani ty se nepovedlo Kolářovi využít.

V obou případech pak Vavassori dokázal na svou stranu strhnout závěrečné tiebreaky a nakonec zvítězil 3:1 na sety.

„Prohrál jsem, ale zápas to byl výborný. Předvedli jsme dobrý travařský tenis, rozhodly maličkosti,“ zhodnotil Kolář. „Proti Andreovi se hraje strašně těžce, obzvlášť tady na trávě. Skvěle servíruje, má kvalitní voleje. Mohu mu jen pogratulovat.“

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
Finále kvalifikace mužů
LUKÁŠ ROSOL (278.) – Renzo Olivo (ARG, 191.) 7:6(5), 7:6(4), 6:4
ZDENĚK KOLÁŘ (120.) – Andrea Vavassori (ITA, 255.) 7:6(5), 6:7(4), 1:6, 6:7(5)

Kompletní výsledky kvalifikace naleznete na webu Wimbledonu.