O krok blíže! Rosol v Londýně válí, výhře přihlížela i jeho „anglická rodina“

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Lukáš Rosol je zase o krok blíže účasti v hlavní soutěži Wimbledonu, ve které se objevil naposledy v roce 2017. Zkušený tenista ve 2. kole kvalifikace přehrál Američana Christophera Eubankse za hodinu a 16 minut po setech 7:6(6), 6:4. A to i za podpory jeho „anglické rodiny“.

„Jsem rád, že jsem vyhrál. Každý zápas je pro mě zlatý, vážím si každého vítězství. K tomu na grandslamu, Wimbledonu. Moc to pro mě znamená,“ okomentoval kvalifikační utkání proti Američanovi Christopheru Eubanksovi Lukáš Rosol.

Vyrovnané klání se přeměnilo v mentální bitvu. Vždyť český tenista na svém servisu nevyužil tři mečboly, aby následně duel ukončil na returnu. „Věděl jsem, že to bude zápas o pár míčích. Oba jsme dobře podávali, mně se ovšem zdálo, že hraji lépe zezadu. Říkal jsem si, že mám navrch, ale nesmím zpomalit,“ nechal se slyšet Rosol, jenž v kvalifikaci prolomil sérii čtyř porážek, která se s ním táhla od poloviny května.

Šestatřicetiletý brněnský rodák se mohl těšit podpoře několika fanoušků, což na kvalifikačních zápasech rozhodně není pravidlem. Obzvlášť na kurtu číslo 2, který se v Roehamptonu nachází zcela mimo hlavní dvorce.

„Určitě mezi nimi byla moje žena, to je můj největší fanoušek. Byli tam i známí ze Southfieldsu, u kterých, když hraji v Londýně, bydlím už snad třináct let. Seznámila mě s nimi Eva Birnerová, je to taková moje anglická rodina. Vždy jim domlouváme lístky a akreditace, oni mi zase chodí fandit,“ pochvaloval si Rosol.

Pro bývalého 26. hráče světového žebříčku je Wimbledon speciálním místem. Není divu, vždyť tu dokázal porazit i Rafaela Nadala. „Je to taková Mekka tenisu a myslím, že by to tak měl každý brát. Jestli se tu hraje o body, nebo ne, pro mě není podstatné. Nevím, kolik grandslamů mám ještě před sebou. Opravdu rád bych si tu zahrál hlavní soutěž, ale nechci předbíhat.“

Aby se to Rosolovi povedlo, musí zítra ve finále kvalifikace porazit Argentince Renza Olivu (191.). S ním se ve své kariéře utkal na profesionálním okruhu jen jednou, přičemž před čtyřmi lety na antukovém challengeru v Itálii těsně prohrál. Českému tenistovi nyní může hrát do karet travnatý povrch, se kterým má mnohem větší zkušenosti než argentinský antukář.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
2. kolo kvalifikace mužů
Christopher Eubanks (USA, 161.) – LUKÁŠ ROSOL (278.) 6:7(6), 4:6