Málem jsem si udělala výron! směje se Bejlek a ví, co musí na trávě zlepšit

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Sára Bejlek (213.) svou premiéru na seniorském grandslamu výhrou neokořenila. Šampionka z nedávného turnaje ITF v České Lípě prohrála v prvním kole wimbledonské kvalifikace s Američankou Eminou Bektasovou (225.) po hodině a půl 6:7(3) a 3:6. Jak ale sama přiznala v našem rozhovoru, ve svých šestnácti letech sbírá mezi dospělými stále zkušenosti.

Nadějná česká tenistka nevstoupila do zápasu vůbec špatně. O zisk první sady se rvala do samého závěru, jenže tiebreak jí nevyšel podle představ. A druhý set už byl v režii její soupeřky Američanky Eminy Bektasové.

„Ze zápasu jsem celkem smutná. Byla to velká šance, ale nebyla jsem na trávu úplně připravená. Nicméně to beru jako dobrou zkušenost. Soupeřka měla povrch více osahaný, věděla co a jak,“ okomentovala utkání Sára Bejlek.

A stejně jako například Tereza Smitková neměla Bejlek možnost se s travnatým povrchem v Roehamptonu pořádně seznámit. „Včera byl můj první trénink, před zápasem jsem tady nahrála pouhou hodinu. To nebylo úplně optimální,“ zmínila se Češka.

Šestnáctiletá tenistka, která se už představila na juniorském Wimbledonu, věří, že by jí tráva mohla vyhovovat. „Do budoucna to pro mě nemusí být úplně špatný povrch, ale dnes mi to prostě nesedlo,“ zamyslela se.

Aby se tak stalo, musí Bejlek jednoznačně zlepšit svůj pohyb. Alespoň tak, aby jí na travnatém podkladu nehrozilo zranění. „V prvním gemu jsem si málem udělala výron. Pohyb jsem musela upravit, přesto jsem se na té trávě klouzala. Měla bych se na to ještě zaměřit,“ rozesmála se.

Vítězka tří antukových turnajů ITF by mohla na Wimbledonu ještě nastoupit do juniorské soutěže, nakonec ale dostaly přednost antukové turnaje mezi dospělými. „Jelikož se nehraje o body, tak jsme se rozhodli, že si tady zahraji alespoň kvalifikaci a naberu nějaké zkušenosti. Teď už mám v plánu podnik ITF v Olomouci,“ objasnila hráčka, která v moravském městě bude obhajovat titul.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
1. kolo kvalifikace žen
Emina Bektasová (USA, 225.) – SÁRA BEJLEK (213.) 7:6(3), 6:3