Češi v akci: Kolář svůj druhý letošní titul nepřidá, sestry Pantůčkovy si to rozdají o titul v Bolu

- Jan Vojkůvka

Sobota bude patřit v kalendáři nadějných českých tenistů a tenistek k významnému dni. Ke svému finále na turnaji Futures nastoupil Zdeněk Kolář, v chorvatském Bolu zase sestry Pantůčkovy pokusí ovládla svá semifinálová střetnutí, a v neděli si to spolu rozdají ve vzájemném souboji o titul. Kromě toho opět začínají kvalifikace na turnaje všech kategorií i s českou účastí.

Výborné období období prožívá devatenáctiletý Zdeněk Kolář, který po postupu do finále na challengeru Prosperita Open v Ostravě dokázal stejné mety dosáhnout i na turnaji Futures v maďarském Szegedu. Ale i druhé finále v řadě nedokázal přetavit ve vítězství a v utkání s belgickým kvalifikantem Germainem Gigounonem uhrál pouhý jeden gem.

Belgický tenista, se kterým si v Szegedu zahrál i Vít Kopřiva během tohoto týdne, vstoupil do zápasu suverénně a v prvním setu Koláře deklasoval 1:6. Možná menší frustrace českého tenisty pak způsobila, že se mu vůbec nedařilo, nevypracoval si jediný brejkbol a nedokázal ani přes první servis získávat fiftýny, kterých uhrál jen 13 ze 34 po prvním podání (celkově 19 míčků) a ve druhém setu padl 0:6.

Další zastávkou českého tenisty bude turnaj Futures v Mostě, kam se nyní z Maďarska přesune.

Pantůčkovy si mohou zahrát ve vzájemném souboji o titul

Turnaj ITF v chorvatském Bolu, kde hrají jak muži, tak ženy, se rovněž chýlí ke svému vrcholu. V semifinále ženského hlavního pavouka se na úvod představila sedmnáctiletá Magdaléna Pantůčková, která si ve třech setech poradila s teprve šestnáctiletou Američankou Marií Mateasovou.

Pantůčková přitom nevstoupila do zápasu ideálně a v prvním setu prohrávala již 1:5. Nakonec se zmohla na odpor, a ač první set přesto prohrála, tak výsledek 4:6 byl přeci jen přijatelnější. Od druhého setu pak mladší ze sester Pantůčkových zvládla hrát vyrovnanější tenis a svou sokyni zdolala po výsledku 6:2 a 6:4.

Stejně jako Magdaléna musela téměř tříhodinový zápas absolvovat i její starší sestra Gabriela. První nasazená hráčka turnaje se ale rovněž úspěšně poprala se svým semifinálovým duelem a nad Norkou Melanií Stokkeovou vyhrála 6:2, 4:6 a 6:4. Pro Gabrielu je to v této sezoně rovněž první finále, doposud se dostala jen jednou do čtvrtfinále.

Chorvatský Bol má ovšem hodně ráda a dokládá to i fakt, že zde v minulé sezoně získala hned dva tituly na okruhu ITF a jeden přidala už v roce 2014. Rozšíří svou sbírku i zítra v utkání se svou sestrou nebo to naopak bude Magdaléna, která si vybojuje premiérový titul na okruhu?

Štěpánek rozehraje kvalifikaci v Římě

Turnaj ATP World Tour 1000 v italském Římě rozehrál během soboty první kolo své kvalifikace a v mini-turnaji o postup mezi vyvolených 56 tenistů v hlavní soutěži nechybí ani Radek Štěpánek, jenž po postupu do druhého kola v Madridu, kde rovněž uspěl v kvalifikaci, znovu bojuje o důležité body do žebříčku ATP. Na antuce se mu letos velmi daří, čehož využil i v utkání s Američanem Taylorem Fritzem.

První set měl výborně rozehrán, ale nedokázal udržet výhodu brejku a po porážce 4:6 musel otáčet celé střetnutí. To se mu nakonec i podařilo a po velmi dramatickém druhém setu, který uhrál v tiebreaku, zlomil Američanův odpor a v rozhodujícím dějství vyhrál již hladce 6:1.

Ve francouzském Bordeaux si s Rusem Medveděvem zahrál Marek Michalička, který v posledních týdnech předvádí výborné výkony, avšak po semifinále v Ostravě a čtvrtfinále v Aix En Provence nedokázal na tyto výsledky navázat. S Medveděvem prohrál ve dvou setech 3:6 a 2:6.

V německém Heilbronnu na Robina Staňka, jedenadvacetiletého tenistu, měl čekat Nizozemec Tim van Rijthoven, hráč čtvrté světové stovky. Jenže Rijthoven se nakonec z kvalifikace odhlásil a jeho místo zaujal Rus Jevgenij Karlovskij, 456. hráč světa, který jako náhradník dokázal Staňka zaskočit a porazit ho dvakrát 5:7.

ATP
ŘÍM (ATP 1000, antuka, 1. kolo kvalifikace)
RADEK ŠTĚPÁNEK (148.) - Taylor Fritz (USA, 71.) 4:6, 7:6, 6:1

Challenger Tour
Bordeaux (85 000 EUR, antuka, 1. kolo kvalifikace)
MAREK MICHALIČKA (263.) - Daniil Medveděv (RUS, 259.)  3:6, 2:6

Heilbronn (64 000 EUR, antuka, 1. kolo kvalifikace)
ROBIN STANĚK (272.) - Jevgenij Karlovskij (RUS, 456.) 5:7, 5:7

Trnava (ženy, 100 000 USD, antuka, 1. kolo kvalifikace
VENDULA ŽOVINCOVÁ (753.) - Michaela Honcová (SVK, 412.) 5:7, 6:4, 0:1 skreč Ž.
MONIKA KILNAROVÁ (1161.) - Alexandra Perperová (MDA, 606.) 6:3, 3:6, 3:6
DIANA ŠUMOVÁ (630.) - Regina Husaková (NED, -) 6:2, 6:0
MARTINA KUDELOVÁ (-) - SABINA MACHALOVÁ (-) 0:6, 1:6

ITF / FUTURES
Szeged (muži, HUN3, antuka, finále)
ZDENĚK KOLÁŘ (354.) - Germain Gigounon (BEL, 417.) 1:6, 0:6

Bol (ženy, CRO, antuka, semifinále)
MAGDALÉNA PANTŮČKOVÁ (707.) - Maria Mateasová (USA, -) 4:6, 6:2, 6:4 
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (392.) - Melanie Stokkeová (NOR, 457.) 6:2, 4:6, 6:4
finále čtyřhry
Dasha Ivanovová (USA), PETRA KREJSOVÁ - Naiktha Bainsová (AUS), Alexandra Morozovová (USA) 6:1, 6:3

Most (muži, CZE1, antuka, 1. kolo kvalifikace)
Podrobnosti naleznete ZDE 

Bol II (ženy, CRO, antuka, 1. kolo kvalifikace)
HANA UHROVÁ (-) - Mariana Correaová (ECU, -) 1:6, 2:6
TINA SOJKOVÁ (-) - Ivana Andričová (CRO, -) 6:7, 6:3, 6:2
NATÁLIE CVÁČKOVÁ (-) - Natalija Pogribnjaková (UKR, -) 6:0, 6:0
TEREZA KOLÁŘOVÁ (1268.) - Matea Mamičová (CRO, -) 6:2, 6:0
TEREZA ŠVADLENKOVÁ (-) - Jasna Kaltaková (SWE, -) 6:3, 6:1

Galati (muži, ROU2, antuka, 1. kolo kvalifikace)
DOMINIK STARÝ (-) - Andrei Alexandrescu (ROU, -) odloženo