Futures v Mostě: Polánka, Vejvara, Filo či Musil. Čeští tenisté rozehráli kvalifikační boje

- Štěpán Hladký, Jan Vojkůvka

Kvalifikační sobota v Mostě je v plném proudu a turnaj kategorie Futures již zná první postupující do další fáze. Vítězně do klání vstoupili František Polánka, Lukáš Vejvara i Radek Daniš. V průběhu dne pak postup do dalšího kola oslavil také Daniel Filo, který startuje ve své první kvalifikaci na okruhu.

V prosluněném Mostě má úspěšný vstup do kvalifikace za sebou jedenadvacetiletý František Polánka, který se střetl na kurtu číslo 2 s o rok mladším Brazilcem Jeanem Danielem Kehyayanem. Svého soupeře porazil ve dvou setech 6:1 a 6:3, a ač byl spokojený s výhrou, tak s předvedenou hrou už tolik ne.

“Bylo to trošku horší, čekal jsem lepší tenis. Nedostával sem se moc do tempa, ale nakonec sem to nějak uhrál,” svěřil se Polánka, který věří, že ve druhém kvalifikačním kole se bude hrát lepší tenis. “Trošku ještě srovnám údery na tréninku a bude líp,” usmíval se český tenista.

V dalším kole bude jeho soupeřem německý šestnáctiletý mladíček Tobias Brutscher. Cíle Polánky jsou přitom jasné, přejít nejen přes něho, ale prokousat se do hlavní soutěže. Na dotaz, zda očekává postup do hlavní části turnaje odpověděl pozitivně. “Určitě, to se musí očekávat vždycky, bez toho by to nešlo hrát,” dodal.

Čistě český duel se odehrál dopoledne na centrálním dvorci, kde se proti sobě postavili šestnáctiletý Daniel Velek a o tři roky starší Lukáš Vejvara. Právě Vejvara si vybojoval přes svého krajana postup po vítězství ve třech setech 3:6, 6:0 a 6:1.

“Zezačátku se mi nehrálo moc dobře, byl jsem nervózní, hrál jsem s mladším klukem, ale pak jsem se do toho dostal a už sem hrál docela dobře ve třetím setu a i ve druhém,” hodnotí Vejvara svůj postupový zápas. “Do dalšího kola si věřím. Už jsem se do toho dostal a doufám, že mi to půjde. Doufám, že se kvalifikuju a pak uvidíme podle losu a doufám, že bych tady mohl uhrát první bod,” přeje si Vejvara. Toho v dalším kole čeká první nasazený Jan Blecha, který figuruje na 1132. místě světového žebříčku. Další zápas tak bude velkou zkouškou pro devatenáctiletého mladíka.

Filo při své premiéře deklasoval soupeře

Poprvé se na turnaj kategorie Futures do kvalifikace dostal jedenadvacetiletý Daniel Filo, jemuž byl soupeřem o tři roky starší František Simon. Filo se na dvorci příliš dlouho nezdržel, Simonovi totiž nadělil dva kanáry a může se těšit i na nedělní zápas v Mostě.

"Nebylo to špatný, je to můj první Future v životě, takže jsem do toho šel trochu nervózní, ale naštěstí soupeř nebyl až tak kvalitní a docela jsem se rozehrál. A bylo to dobrý," hodnotil své utkání Filo. Toho čeká ve druhém kole druhý nasazený Němec Bastian Wagner, o němž tuší, že to bude zcela rozdílný soupeř. "Očekávám od něj určitě razantnější hru. Ale jak říkám, je to můj první Future, takže zatím do toho jdu tak, že víceméně nevím, do čeho jdu," směje se český tenista.

Filovy cíle pro mostecký turnaj jsou jasné, chce udělat vše možné pro to, aby se podíval i do hlavní soutěže. "Přijel jsem tady zkusit postoupit do hlavní soutěže, takže se o to určitě poperu a udělám pro to maximum."

Větrné podmínky Musila nezastavily

Do již výrazně špatných podmínek se silným větrem, který ošlehával antukové dvorce v areálu, se musel vypravit čtyřiadvacetiletý Tomáš Musil, jenž se dnes vrátil poprvé od loňského prosince na turnaj kategorie Futures. Soupeřem mu byl teprve sedmnáctiletý Litevec Henrik Traskin. "Těžký zápas, hlavně co se podmínek týče. Jako mladej a šikovnej (Litevec Traskin) a musel sem s ním potrápit," uznal kvality litevského mladíčka.

Musil svedl se svým soupeřem třísetovou bitvu, v níž byl nakonec po sadách 6:2, 4:6 a 6:4 úspěšnější. Přitom adaptace na podmínky nebyla vůbec jednoduchá. "Trvalo mi to snad celý zápas, ale myslím si, že on se s tím vypořádával o něco hůř, oběma to nešlo nijak extra, ale já jsem měl ke konci trochu víc štěstí."

Dalším soupeřem Tomáše Musila bude Polák Pawel Zawisza. S ním věří v otevřenou partii. "Něco si tak matně vybavuji, že jsem ho potkal na pár turnajích, ale tady s tím větrem je to úplně jedno, jestli je člověk první nasazený, tady jsou otevřený šance pro každýho. Jestli se postoupí, tak se pak uvidí," podotkl Musil.

Souboj generací skončil za dvacet minut

Na kurtu číslo dva došlo také k souboji generací. Proti sobě se postavili pětapadesátiletý Tomáš Fabián a devatenáctiletý Slovák Patrik Obal. Dle papírových předpokladů si hladkou výhru připsal slovenský mladík, jenž svého soupeře porazil hladce dvakrát 0:6. 

Bez obtíží do dalšího kola postoupil Alessandro Ricci, který se rychle adaptoval na vznikající větrné podmínky a dokázal Adama Kalivodu porazit 6:0 a 6:3. "Na začátku jsem si na to zvykl, ale protihráč než se z toho vzpamatoval, tak jsem vyhrál první set a pak už to nějak šlo," řekl po utkání Ricci.

Na kurtu číslo 6 se dnes odehrál jediný zápas a jeho aktéry byli Radek Daniš s Radomírem Vyhlasem. Postup do dalšího kola vybojoval osmnáctiletý Daniš, který svému soupeři povolil uhrát jediný gem.

Výsledky 1. kola kvalifikace

DANIEL VELEK - LUKÁŠ VEJVARA 6:3, 0:6, 1:6
FRANTIŠEK POLÁNKA - Jean Daniel Kehyayan (BRA) 6:1, 6:3
RADEK DANIŠ - RADOMÍR VYHLAS 6:1, 6:0
TOMÁŠ FABIÁN - Patrik Obal (SVK) 0:6, 0:6 
DANIEL FILO - FRANTIŠEK SIMON 6:0, 6:0
MAREK NERUŠIL - Leon Höveler (GER) 6:3, 3:6, 3:6
ALESSANDRO RICCI - ADAM KALIVODA 6:0, 6:3
TOMÁŠ MUSIL - Henrik Traskin (LTU) 6:2, 4:6, 6:4
ŠTĚPÁN HOLIŠ - DAVID ZELINKA 6:2, 6:2
Patrick Mayer (GER) - Garry Tokas (IND) 6:1, 6:3
Gabriele Moghini (SUI) - Nicholas Solarewicz (POL) 6:1, 6:0 


Galerie