Havlíčková si podmanila juniorku RG! Soupeřce nenabídla brejkbol a slaví největší titul kariéry

- Jan Vojkůvka

Sedmnáctiletá Lucie Havlíčková na pařížské antuce slaví doposud největší úspěch kariéry. V sobotním finále porazila Solane Sierraovou dvakrát 6:3 a stala se šampionkou dívčí juniorky Roland Garros 2022. Ve finále navíc nečelila žádnému brejkbolu.

Roland Garros se zdá být českému juniorskému tenisu zaslíbené. Loni totiž tamní juniorku vyhrála Linda Nosková, která se letos už plně soustředí na dospělý tenis a postupně se probila až do druhé stovky světa na žebříčku WTA. Nyní by ji ráda napodobila Havlíčková.

„Je to samozřejmě úžasné! Vůbec jsem to nečekala, nemám k tomu slov,“ radovala se šampionka Havlíčková. „Když jsem přišla na kurt, byla jsem malinko nervózní, ale všechno to pak ze mě spadlo. Atmosféru finále jsem si užila na sto procent.“

Ráz prvního setu finálového střetnutí hodně určovaly nevynucené chyby. Těch Solana Sierraová zahrála hned 19, oproti tomu Havlíčková „jen“ 15. V klíčových okamžicích to však byla právě česká juniorka, komu se povedlo být lepší hráčkou, a díky tomu vybojovala brejk ve čtvrté hře a v devátém gemu proměnila třetí setbol.

Do druhého setu vstoupila Argentinka nejhorším možným způsobem. Nejen, že Havlíčkové nabídla dva brejkboly, ale ještě proti prvnímu brejkbolu zahrála dvojchybu. Tenistka z TK Sparty Praha se následně rozhodla hrát spíš defenzivní tenis s občasnými údery k základní čáře a čekala, co rozhozená soupeřka vymyslí.

To se ukázalo jako chytrý tah. Sice kvůli tomu zahrála jen dva vítězné údery, ale zároveň takřka vůbec nechybovala. Naopak Sierraová vyprodukovala sice 10 winnerů, ale k tomu hned 16 nevynucených chyb a ani ve druhé sadě se nedostala k žádnému brejkbolu.

Česká tenistka si spolehlivě držela podání, během celého utkání se ani jednou nedostala do problémů a navíc se v devátém gemu dočkala hned dvou mečbolů na returnu. A ten druhý, po dvojchybě soupeřky, také proměnila.

„Byl to úžasný týden. Chci poděkovat svým nejbližším, kteří kvůli dnešku přicestovali z Prahy,“ zářila Havlíčková už se stříbrným talířem pro vítězku v rukou.

Havlíčková do soboty získala na juniorském okruhu sedm singlových a sedm deblových trofejí. Letos ve dvouhře triumfovala na prestižním podniku kategorie JA v Criciumě, ve čtyřhře si v této sezoně došla pro titul na JA v Offenbachu po boku Sofie Costoulasové. V Paříži tak slaví osmou singlovou trofej a zároveň největší úspěch dosavadní kariéry.

Česká hráčka v průběhu soboty ještě nastoupí do finále čtyřhry. Po boku Sáry Bejlek vyzve nasazené dvojky Nikolu Bartůňkovou a Celine Naefovou.