Nečekaná světová dvojka! Roland Garros pořádně promíchá ženský žebříček

- Jan Vojkůvka

Iga Šwiateková a dlouho nic. Tak bude vypadat žebříček WTA ve svém novém pondělním vydání. Se ztrátou minimálně 3600 bodů se na druhé příčce usadí hodně nečekaně Estonka Anett Kontaveitová, která na Roland Garros vypadla už v prvním kole!

Už před startem pařížského grandslamu bylo jasné, že Barbora Krejčíková post světové dvojky neudrží. Česká tenistka se vracela po zranění a s dlouhou zápasovou absencí se popasovat nedokázala. Kvůli tomu vypadla hned v prvním kole a zmizí z první světové desítky.

Otázkou ovšem bylo, kdo nahradí úspěšnou Češku na postu světové dvojky? Skloňovala se různá jména. Mezi favoritky určitě patřily Paula Badosaová, Ons Džabúrová či Maria Sakkariová. Svou šanci měla i Karolína Plíšková, které se vyvedla generálka ve Štrasburku, ale v Paříži se nakonec prosadit nedokázala.

A jelikož rozjetá Džabúrová vypadla nečekaně v prvním kole, Sakkariová v kole druhém a Badosaová překvapivě před branami osmifinále, bylo jasno. Vzhledem k tomu, že nezazářila ani žádná další členka elitní světové desítky, na druhé místo se posune nečekaně Anett Kontaveitová.

Šestadvacetiletá Estonka sice skončila na Roland Garros v prvním kole a od února, kdy vyhrála turnaj v Petrohradu a došla do finále v Dauhá, sbírala spíš porážky (bilance 3-5), ale těží z veleúspěšné druhé poloviny minulé sezony.

Od srpna totiž vyhrála turnaje v Clevelandu, Ostravě, Moskvě a Kluži. K tomu byla ve čtvrtfinále v Indian Wells, dostala se do finále Turnaje mistryň a na své výkony navázala i na začátku roku 2022. Vedle titulu v Petrohradu a finále v Dauhá totiž prošla do semifinále v Sydney.

Nijak ji tak nemusí mrzet, že loni na US Open skončila ve třetím kole, letos na Australian Open v kole druhém a v Paříži dokonce hned v první rundě. I tak bude mít v pondělí na kontě 4325 bodů a usadí se na druhém místě světa.

Mnozí podotýkají, že její výsledky na post světové dvojky nestačí. Pravdou ovšem je, že od loňského srpna až do letošního února měla vesměs konzistentní výkony. Tedy něco, co ostatním chybělo (například Badosaová neobhájila titul z Bělehradu, čtvrtfinále Roland Garros či semifinále z Madridu).

Za Kontaveitovou, která byla doposud ve světovém žebříčku nejvýše na pátém místě, se seřadí Badosaová, Džabúrová, Sakkariová, Sabalenková a Plíšková. Na osmé místo se může probojovat Cori Gauffová, pokud celé Roland Garros vyhraje. A pokud ne, bude osmé místo patřit jiné Američance Danielle Collinsové.