Od roztěkanosti a nervozity k další výhře. Osmifinále je určitě úspěch, hlásí Havlíčková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Ačkoliv je juniorka Lucie Havlíčková na Roland Garros debutantkou, jako světová devítka bezesporu patří k užšímu okruhu favoritek na zisk trofeje. Sedmnáctiletá Češka zatím zvládla na rychlé pařížské antuce oba své zápasy, přičemž ve druhém kole udolala nebezpečnou Maďarku Lucu Udvardyovou 5:7, 6:2 a 7:5. „Je to určitě úspěch, jelikož jsem na předchozích grandslamech neuhrála v singlu ani kolo,“ vyprávěla po postupu do osmifinále spokojená Havlíčková.

Loni ve Wimbledonu ani letos v Austrálii se ještě úspěchu nedočkala, v Paříži už ale Lucie Havlíčková naskočila na vítěznou grandslamovou vlnu. Zástupkyně TK Sparta Praha se stala v úterý odpoledne po Nikole Bartůňkové, Sáře Bejlek, Dominice Šalkové, Jakubovi Menšíkovi a Hynkovi Bartoňovi už šestou členkou české juniorské výpravy v osmifinále Roland Garros.

„Byl to velmi náročný zápas,“ oddechla si po dvouhodinové bitvě Havlíčková. „V prvním setu jsem se necítila psychicky ani fyzicky dobře, byla jsem celá roztěkaná a nervózní. Ve druhém setu jsem se zvedla, rychle jsem vedla a zvládla jsem to dotáhnout. Ve třetím setu soupeřka zahrála zatím nejlíp, co kdy proti mně hrála. Utekl mi sice začátek, ale pak jsem začala hrát líp a zápas jsem otočila,“ shrnula česká naděje, jež si vylepšila vzájemnou bilanci s Maďarkou už na 3:0.

Postupem mezi nejlepší šestnáctku splnila Havlíčková jako nasazená (a zároveň světová) devítka papírové předpoklady. „Je to určitě úspěch. Na předchozích grandslamech jsem v singlu neuhrála kolo, takže jsem sem šla s tím, že chci zvládnout aspoň to kolo. I když cíle jsou samozřejmě vyšší, momentálně je to alespoň semifinále,“ poznamenala.

Havlíčková by tak ráda navázala na své letošní výsledky z juniorského okruhu ITF, mezi nimiž se vyjímá titul z antukového turnaje kategorie JA v brazilské Criciúmě. „Je to tady podobné jako v Brazílii, spíš beton s trochou antuky. Není to jako typický český antukový kurt,“ popsala podmínky na vedlejších dvorcích areálu Rolanda Garrose.

Právě rychlejší podklad může odvážné české ranařce, která se nebojí útočit ani v nejnapínavějších momentech, přinést velký grandslamový úspěch. Její další soupeřkou bude v osmifinále osmnáctiletá Němka Joelle Lilly Sophie Steurová.