RG: Rune vyřadil světovou čtyřku, dohrál i Medveděv! V juniorce slaví Bartoň, Bejlek, Menšík i Šalková. Fruhvirtová končí

- Redakce

Pondělní hrací den v pařížském areálu patřil z českého pohledu ryze juniorským soutěžím. Postup do osmifinále vybojovali Hynek Bartoň, Jakub Menšík, Dominika Šalková a Sára Bejlek. Naopak Brenda Fruhvirtová končí hned v prvním kole. Mezi dospělými došlo k velkým překvapením! Na turnaji končí loňský finalista Stefanos Tsitsipas, jenž nečekaně podlehl Holgeru Runeovi, a také světová dvojka Daniil Medveděv, který neuhrál ani set s Chorvatem Čiličem.

Čilič zničil ve třech setech Medveděva
O velké překvapení se v osmifinále Roland Garros postaral Marin Čilič (23.). Chorvatský tenista na čtvrtý pokus poprvé vyzrál na favorizovaného Daniila Medveděva (2.) z Ruska. Proti světové dvojce nečelil bývalý vítěz US Open ani jednomu brejkbolu a zvítězil po takřka bezchybném výkonu hladce 6:2, 6:3 a 6:2. Postupem do čtvrtfinále vyrovnal třiatřicetiletý Čilič své turnajové maximum z let 2015 a 2016.

Rune vyřadil světovou čtyřku!
Dánský tenista Holger Rune (40.) pokračuje ve fantastické jízdě na letošním Roland Garros. Mladík, který doposud nevyhrál na grandslamovém turnaji žádný zápas, postoupil už do čtvrtfinále, když vyřadil světovou čtyřku a loňského finalistu Stefanose Tsitsipase.

V utkání byl sice výrazným favoritem Tsitsipas, ale Rune velmi dobře servíroval a povolil soupeři jen tři brejky. Sám se naopak na returnu prosadil hned pětkrát a potvrdil, že patří k nastupující generaci hvězd, když zvítězil 7:5, 3:6, 6:3, 6:4.

Rune se stal prvním mužským dánským čtvrtfinalistou na grandslamovém turnaji od roku 1967. O postup do semifinále si zahraje s Casperem Ruudem, jenž se rovněž poprvé v kariéře probil na grandslamovém turnaji do čtvrtfinále.

V pondělním osmifinále porazil po setech 6:2, 6:3, 3:6, 6:3 polského tenistu Huberta Hurkacze (13.).

Bartoň prošel do osmifinále juniorky
Hynkovi Bartoňovi se na juniorce Roland Garros daří. Český tenista zvládl i druhý zápas ve dvou dnech a prošel do osmifinále pařížského grandslamu, když porazil jedenáctého nasazeného Peruánce Ignacia Buseho 6:4, 7:5.

Bartoň byl v celém utkání o něco lepším hráčem a soupeře nepustil ani jednou do vedení o brejk. V prvním setu rozhodl o svém vítězství už ve třetí hře, v níž prorazil Busemu podání a dějství úspěšně doservíroval. Ve druhé sadě sice ztratil vedení 4:2, ale v jedenáctém gemu se čistou hrou dostal ke skóre 6:5 a duel následně na servisu zakončil.

„Byl to určitě jeden z mých nejlepších zápasů za poslední dobu. Dnes jsem dobře servíroval, podání jsem ztratil pouze jednou. Dokázal jsem si jím vytvořit prostor, abych se dostal k forhendu, kterým jsem zatlačil na soupeře,“ řekl Bartoň.

Bejlek hladce prošla do osmifinále
Sára Bejlek ve druhém kole pařížské juniorky předvedla výtečný výkon na returnu a hladce postoupila do osmifinále. Domácí Tiantsou Rakotomangovou porazila dvakrát 6:2, přičemž soupeřce hned šestkrát prorazila servis.

Menšík dalším českým osmifinalistou
Postup do osmifinále oslavil v Paříži také Jakub Menšík. Českému tenistovi se povedlo potvrdit roli favorita proti Polákovi Olafu Pieczkowskimu. Menšík si sice ve druhé sadě vybral trochu slabší chvilku a nakonec i prostřední set prohrál, ale v rozhodujícím dějství opět úspěšně vyvíjel na svého soka tlak a nakonec vyhrál 6:1, 5:7, 6:2.

Šalková udolala Vargovou a je v osmifinále
Úspěšný den českých juniorů korunovala v podvečerním programu ještě Dominika Šalková. Poté, co v prvním kole vyřadila nasazenou dvojku Costoulasovou, si poradila v kole druhém se Slovenkou Ninou Vargovou. Česká tenistka sice prohrála první set, ale v dalších dvou sadách byla o něco lepší hráčkou na kurtu. Zejména ve třetím setu odolala náročnému boji o prakticky každý servis, hned čtyřikrát se prosadila na returnu a zvítězila 3:6, 6:3, 6:4.

B. Fruhvirtová nečekaně končí v prvním kole
Brenda Fruhvirtová naskočila do letošní juniorky Roland Garros jako jedna ze spolufavoritek, ale podobně jako Belgičanka Costoulasová končí hned v prvním kole. Nad síly čtvrté nasazené byla Argentinka Solana Sierraová, s níž česká hráčka prohrála 7:5, 3:6, 4:6. Ve třetím setu přitom vedla 4:3 s výhodou brejku, pak ale prohrála tři gemy v řadě včetně dvou svých podání a ve dvouhře končí.

Nicod končí ve druhém kole
Prvním z českých juniorů, který vyrazil v pondělí na kurt, byl Jakub Nicod. Po jeho úspěšném představení v prvním kole však v další rundě nedokázal najít na dobře hrajícího soupeře recept a s dvouhrou se na letošním Roland Garros loučí. V duelu s Belgičanem Gillesem Baillym prohrál ve dvou setech 2:6, 4:6.

Vybrané zápasy 9. hracího dne

Osmifinále dvouhry mužů
Casper Ruud (NOR, 8.) – Hubert Hurkacz (POL, 13.) 6:2, 6:3, 3:6, 6:3
Holger Rune (DEN, 40.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) 7:5, 3:6, 6:3, 6:4
Andrej Rubljov (7.) – Jannik Sinner (ITA, 12.) 1:6, 6:4, 2:0 skreč Sinner
Marin Čilič (CRO, 23.) – Daniil Medveděv (2.) 6:2, 6:3, 6:2

Osmifinále dvouhry žen
Darja Kasatkinová (20.) – Camila Giorgiová (ITA, 30.) 6:2, 6:2
Veronika Kuděrmetovová (29.) – Madison Keysová (USA, 22.) 1:6, 6:3, 6:1
Jessica Pegulaová (USA, 11.) – Irina Beguová (ROU, 63.) 4:6, 6:2, 6:3
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Čchi-wen Čeng (CHN) 6:7(5), 6:0, 6:2

2. kolo dvouhry juniorů
Gilles Arnaud Bailly (BEL) – JAKUB NICOD 6:2, 6:4
HYNEK BARTOŇ – Ignacio Buse (PER) 6:4, 7:5
Olaf Pieczkowski (POL) – JAKUB MENŠÍK 1:6, 7:5, 2:6

1. kolo dvouhry juniorek
BRENDA FRUHVIRTOVÁ – Solana Sierraová (ARG) 7:5, 3:6, 4:6

2. kolo dvouhry juniorek
Tiantsoa Rakotomangaová (FRA) – SÁRA BEJLEK 2:6, 2:6
Nina Vargová (SVK) – DOMINIKA ŠALKOVÁ 6:3, 3:6, 4:6

1. kolo čtyřhry juniorek
Ibragimovová (-), Mertová (TUR) – BARTŮŇKOVÁ, Naefová (SUI) 4:6, 1:6
Andrejevová (-), VALENTOVÁ – Pawlaková, Soulieová (FRA) 6:1, 6:4
BEJLEK, HAVLÍČKOVÁ – Gurevová (-), Lakiová (GRE) 6:2, 2:6, 10:4

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.