Čtyři výhry bez ztráty setu! Bartoň se inspiruje u Thiema a chválí pařížskou antuku

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Jako nůž máslem zatím proklouzává Hynek Bartoň juniorskou soutěží na Roland Garros. Turnajový debutant musel jako 56. tenista žebříčku už do dvoukolové kvalifikace, kterou zvládl bez ztráty setu. Stejně dobře si vede i v hlavní fázi antukového grandslamu, kde naposledy ve druhém kole vyřídil Peruánce Ignacia Buseho 6:4 a 7:5. „Byl to určitě jeden z mých nejlepších zápasů za poslední dobu,“ radoval se po postupu do osmifinále Bartoň.

Čtyři vítězství a skóre 8:0 na sety svítí ve statistikách Hynka Bartoně na juniorském Roland Garros 2022. Osmnáctiletý český mladík na pařížské antuce září a krok za krokem se propracovává nabitým pavoukem chlapeckého turnaje.

„Dlouho jsem nemohl najít svoji hru, teď jsem se ale zvedl. Dnes jsem dobře servíroval, podání jsem ztratil pouze jednou. Dokázal jsem si jím vytvořit prostor, abych se dostal k forhendu, kterým jsem zatlačil na soupeře,“ vyprávěl Bartoň, jenž ve druhé rundě skolil juniorskou světovou dvanáctku Ignacia Buseho.

„Jsem se sebou spokojený, že jsem to zvládl. Přestože soupeře na konci asi trápilo nějaké zranění, nebylo to lehké,“ poznamenal k cennému vítězství turnajový debutant.

Ačkoliv antuka není jeho oblíbeným povrchem, rychlejší podmínky na vedlejších kurtech areálu Rolanda Garrose mu svědčí na jedničku. „Tato antuka mi vůbec nevadí, protože je strašně rychlá. Dá se na ní určitě hrát,“ usmíval se Bartoň.

Při sledování jeho zápasů rychle zjistíte, že sází právě na agresivitu. Aby taky ne, když hledá inspiraci u Rakušana Dominica Thiema. „Dlouho jsem vyrůstal na Federerovi, pak přišel Thiem. Snažím se co nejvíc obíhat bekhend, abych mohl tlačit forhendem. Právě v tom je Thiem jeden z nejlepších na světě,“ uvědomuje si osmnáctiletý Čech.

Ten měl grandslamovou zkušenost už před Paříží, na letošním Australian Open však skončil po velkém boji hned v prvním kole.

„Atmosféra mě tehdy smetla,“ přiznal. „Tady je to ale super. Z kvalifikace jsem přišel více vyhraný, věděl jsem, co si můžu dovolit. Včera i dnes jsem odehrál skvělý zápas,“ doplnil rozjetý Bartoň, jehož čeká v osmifinále buď Slovák Peter Benjamín Privara, nebo Francouz Théo Papamalamis.

Dosavadní výsledky Hynka Bartoně na juniorském RG

2. kolo dvouhry
HYNEK BARTOŇ – Ignacio Buse (PER) 6:4, 7:5

1. kolo dvouhry
HYNEK BARTOŇ – Nicholas Godsick (USA) 6:2, 6:4

Finále kvalifikace
HYNEK BARTOŇ – Thomas Faurel (FRA) 6:2, 6:1

1. kolo kvalifikace
HYNEK BARTOŇ – Charlie Camus (AUS) 6:3, 6:1