Pár centimetrů od diskvalifikace! Vzteklý Rubljov ohrozil jednoho z dobrovolníků

- Jan Vojkůvka

Neakceptovatelným chováním se prezentoval v utkání prvního kola Roland Garros Rus Andrej Rubljov. Frustrovaný tenista po prohraném prvním setu vzteky napálil míček do své lavičky, od které se prudce odrazil směrem k jednomu z dobrovolníků. Bylo jen dílem velkého štěstí, že odražený míček netrefil dobrovolníka přímo do obličeje.

Byť Rubljov nakonec v utkání s Korejcem Kwonem vyhrál 6:7, 6:3, 6:2, 6:4, tak mnohem víc než jeho postup do druhého kola se řešila situace z přestávky mezi prvním a druhým setem. Frustrovaný Rus, jenž prohrál tiebreak 5:7, potřeboval vypustit páru, ale vybral si k tomu hodně nevhodný čin.

Z ani ne jednoho metru napálil míček do své lavičky. Tenisák se velmi prudce odrazil od této lavičky směrem do kurtu, a to přímo proti jednomu z dobrovolníků, jenž upravoval dvorec před druhou sadou. Pouze pohotový reflex tohoto dobrovolníka zachránil Rubljovovi setrvání v turnaji.

Letící míček totiž dobrovolník uviděl a mírně se přikrčil v kolenou. Díky tomu byla nakonec v ohrožení jeho kšiltovka a nedošlo k přímému zásahu do obličeje. To by totiž znamenalo jistou diskvalifikaci. Navíc by dobrovolník mohl utrpět vážnější zranění, což je zkrátka nepřípustné.

Zatímco publikum bučelo a dobrovolník sebral kšiltovku ze země, načež pokračoval v úpravě kurtu, Rubljov něco poznamenal směrem do hlediště a vzteky ještě třísknul lahví s vodou o zem. Zcela neprofesionální chování bylo záhy na sociálních sítích podrobeno ostré kritice.

A není se co divit, což uznal po utkání i sám Rubljov: „Na chvíli jsem úplně ztratil hlavu a hrozně lituji toho, co jsem udělal. Je neakceptovatelné napálit míček tak, jako jsem to udělal já,“ kál se. „Měl jsem raději třeba praštit raketou o lavičku, protože míček mohl někoho zranit. Bylo to z mé strany neprofesionální a doufám, že už se to nikdy nestane.“