Pavouk ženského turnaje se dál pročišťuje. Nástrahy prvního kola nepřekonala ani světová pětka

- Jan Vojkůvka

Pařížský grandslam přichází hned v úvodním kole o jedno zajímavé jméno za druhým. V pondělí se přes nástrahy prvního kola nepřenesla ani světová pětka Anett Kontaveitová, která v posledních měsících pokračuje v předvádění trochu slabších výkonů.

Estonská tenistka prožila senzační druhou polovinu minulé sezony, když posbírala hned čtyři tituly (včetně toho ostravského), kvalifikovala se na Turnaj mistryň a na něm postoupila do finále. Že se nejednalo pouze o několikaměsíční formu, potvrdila i zkraje této sezony.

Kontaveitová si po semifinále v Sydney a druhém kole Australian Open dokráčela pro titul v Petrohradu, na což navázala postupem do finále na prestižním turnaji v Dauhá. Od té chvíle však jako by vítězná aura šestadvacetiletou tenistku opustila.

Po trápení na amerických betonech sice dokázala otevřít antukovou část sezony postupem do čtvrtfinále ve Stuttgartu, ale pak nečekaně padla hned ve svém prvním utkání v Římě. A ani na Roland Garros se prosadit nedokázala. Osudným se jí stalo utkání prvního kola s Ajlou Tomljanovicovou, se kterou prohrála 6:7(5), 5:7.

Estonská favoritka se snažila soupeřku přehrávat agresivním stylem, který s sebou však přinášel také výrazný počet chyb. Sice tak zahrála 30 vítězných úderů, ale dopustila se rovněž 40 chyb. Výsledkem je nečekané vyřazení hned v prvním kole a zařazení se mezi několik hvězd, které skončily na turnaji hodně brzy.

Vedle Kontaveitové totiž už v úvodním kole skončila světová dvojka Barbora Krejčíková, šestka Ons Džabúrová či desátá hráčka světa Garbiňe Muguruzaová. Turnaj skončil také pro bývalou světovou jedničku Naomi Ósakaovou.