Roland Garros: Zajímavé souboje proti hvězdám! Nosková a Kolář poznali své soupeře

- Marek Bartošík

Úspěšní účastníci kvalifikace Zdeněk Kolář (136.) a Linda Nosková (185.) se dozvěděli jména svých soupeřů pro první kolo hlavní soutěže na Roland Garros. Pětadvacetiletý Kolář narazí na někdejší světovou desítku Lucase Pouilleho (163.) z Francie, jenž v Paříži startuje díky divoké kartě od pořadatelů. Sedmnáctiletá Nosková vyzve v úvodní rundě britskou hvězdu Emmu Raducanuovou (12.), tedy šampionku z US Open.

Velmi zajímavě dopadlo rozlosování kvalifikantů na Roland Garros pro dva české zástupce. Zdeněk Kolář si při své premiéře v hlavní soutěži grandslamového turnaje zahraje s bývalým členem Top 10 Lucasem Pouillem, který je nyní v žebříčku o 27 míst za ním.

Osmadvacetiletý Pouille si zahrál na domácím grandslamu dvakrát třetí kolo (2017, 2018), jeho maximem na akcích velké čtyřky je dokonce semifinále z Australian Open 2019. V posledních letech se ale Francouz potýkal se zraněním pravého lokte a do formy se stále nedostal.

Za mnohé hovoří jeho letošní bilance sedmi výher a dvanácti porážek. Naposledy neuspěl tento týden v Lyonu, kde nestačil na Němce Oscara Otteho (60.) po setech 3:6 a 1:6. Kolářovi se tak rozhodně skýtá zajímavá šance na úspěch.

O poznání těžší úkol stojí před Lindou Noskovou, která se hned při svém debutu na grandslamu dospělých probila z kvalifikace do hlavní fáze. Loňská šampionka juniorského turnaje narazí na devatenáctiletou Britku Emmu Raducanuovou, jíž aktuálně patří 12. příčka v žebříčku WTA.

Sebevědomá teenagerka Raducanuová je jako úřadující vítězka US Open pod drobnohledem (nejen britských) médií, na antukovém grandslamu si zahraje poprvé v kariéře (startovala tam pouze v roce 2018 jako juniorka).

Britka letos sice vyhrála pouze sedm z šestnácti zápasů, nelze ji ale podceňovat. Ostatně na antuce má v roce 2022 kladnou bilanci 5:4, dvě z výher si připsala proti Tereze Martincové (na Billie Jean King Cupu v Praze a v Madridu).

Raducanuová své zatím poslední utkání nedohrála, když minulý týden skrečovala v Římě proti Biance Andreescuové za stavu 2:6 a 1:2. Nicméně na páteční tiskové konferenci v Paříži uvedla, že její přípravy na Roland Garros pokračují bez potíží.

Kompletní los mužské i ženské dvouhry na Roland Garros naleznete zde.