Pátý titul v řadě! Šwiateková si podmanila i Řím

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Iga Šwiateková vyhrála pátý turnaj v řadě za sebou! Polská tenistka, která dominuje ženskému okruhu od únorového turnaje v Dauhá, ve finále v italském Římě deklasovala Tunisanku Ons Džabúrovou dvakrát 6:2. Celkově se navíc jednalo o její 28. vítězství v řadě.

Osmadvacet vítězství, pět titulů nebo také dvanáct kanárů. Forma Igy Šwiatekové je před Roland Garros neskutečná a po turnaji v Římě není větší aspirantky na zisk dalšího grandslamového titulu.

Dvacetiletá Polka do turnaje v Římě naskočila po krátké pauze, kterou si vzala po svém triumfu ve Stuttgartu, a navázala přesně tam, kde skončila před třemi týdny. Tehdy porazila 6:2, 6:2 Arynu Sabalenkovou a ve stejném duchu pokračovala i v Itálii.

Bez ztráty setu totiž dokráčela až do finále, kde porazila 6:2, 6:2 Ons Džabúrovou. Kromě toho, že se jednalo o její pátý titul v řadě, tak se jednalo také o třetí finále v řadě, ve kterém ztratila pouze čtyři gemy! Takové dominantní postavení na ženském okruhu neměla ani Ashleigh Bartyová, která letos jako světová jednička ukončila kariéru.

Právě Šwiateková ji na čele žebříčku nahradila a svou nově nabytou pozici začala hájit ve velkém stylu. Vedle Dauhá, Stuttgartu a Říma totiž triumfovala rovněž v Indian Wells a Miami.

Díky tomu nadále navyšuje svůj náskok na čele světového žebříčku a již nyní má jistotu, že o post první hráčky WTA nepřijde ani v případě, že by na Roland Garros vůbec nestartovala. Při její aktuální formě se navíc dá směle uvažovat o tom, že by mohla navázat na své prvenství z Paříže z roku 2020 a zakončit antukovou část sezony na vítězné vlně.

Jak dopadne její vystoupení na Roland Garros, kde bude plnit roli první nasazené, ukážou až následující týdny. Momentálně to však vypadá, že je neporazitelná...