Bez titulu, zato s novým maximem! Lehečka ve finále v Mauthausenu neuspěl

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka na turnaji v rakouském Mauthausenu na první letošní trofej nedosáhl. Český tenista v nedělním finále nestačil na domácího Jurije Rodionova, se kterým za hodinu a půl prohrál dvakrát 4:6. I přes porážku si ale výrazně vylepší své žebříčkové maximum a poprvé pronikne do osmé desítky světa.

Danube Upper Austria Open v Mauthausenu, kde se hrál první ročník turnaje ATP Challenger Tour, se českého vítěze nedočkal. V městečku, které nechvalně proslulo nacistickými zvěrstvy v tamním koncentračním táboře, totiž Jiří Lehečka nestačil na domácího Jurije Rodionova.

První set sice začal český tenista dobře a dostal se do vedení 3:1, ale pak si vybral slabší chvilku. Ztratil čtyři gemy v řadě a s výsledkem první sady, byť měl v desáté hře ještě brejkbol a dlouho o zmíněný gem bojoval, už nedokázal nic udělat.

Lehečkovi následně nevyšel vstup do druhé sady, když hned v prvním gemu přišel o servis. Pak sice srovnal na 2:2, ale znovu přišel o podání. Naštěstí se mu ovšem povedlo srovnat na 3:3 a byl nadále ve hře.

Kritickým okamžikem finále se ukázal devátý gem, v němž Lehečka potřetí ve druhém dějství ztratil servis a Rodionov dostal šanci duel dopodávat. A to se mu také v desáté hře povedlo, když proměnil hned svůj první mečbol.

Dvacetiletému Lehečkovi se tak nepodařilo rozšířit svou sbírku trofejí z turnajů ATP Challenger Tour, které má z minulé sezony dvě. Naopak Rodionov svou sbírku rozšířil na čtyři tituly a z prvenství se raduje poprvé od února 2020.

S celým týdnem však může být Lehečka spokojený. Díky postupu do finále se totiž ve světovém žebříčku posune na nové osobní maximum, kterým bude 79. místo. Dle turnajového plánu jej nyní čeká krátké volno a na kurty se vrátí na Roland Garros, které startuje 22. května.