Splněný sen! Džabúrová ovládla dramatické finále v Madridu a přepsala historii afrického tenisu

- Petr Sumbal

Ons Džabúrová dotáhla v Madridu svou misi do konce! Tunisanka ve finále porazila Američanku Jessicu Pegulaovou 7:5, 0:6 a 6:2 a mohla pozvednout nad hlavu nejcennější trofej své kariéry. Zároveň se stala první africkou tenistkou v historii, která vyhrála turnaj nejvyšší kategorie WTA 1000.

Vítězství světové osmičky se ovšem vůbec nerodilo snadno. V prvním setu v podstatě od začátku Džabúrová tahala za kratší konec, ztrátu jednoho brejku se jí ale povedlo smazat, a v desátém gemu dokonce ustála i jeden setbol soupeřky. Hned v následující hře pak Tunisanka čistou hrou sebrala Pegulaové podání a poté první set na svém servisu uzavřela.

Druhá sada Džabúrové vůbec nevyšla. Na kurtu naopak dominovala její americká soupeřka, která jí nadělila kanára. Ve třetím setu se však dokázala 27letá tenistka vrátit k tomu, co jí fungovalo v první sadě, a poté, co set poměrem 6:2 vyhrála, mohla začít slavit svůj druhý titul v kariéře. S přehledem ten nejcennější.

„Soupeřka hrála velice dobře, hodně na mě tlačila, hrála tím způsobem, který nemám moc ráda,“ hodnotila finálové utkání Džabúrová. „Když jsem měla na konci mečbol, říkala jsem si, že ho musím proměnit, jinak to bude ještě hodně náročný zápas. Jsem hrozně šťastná, že se mi povedlo vyhrát.“

Džabúrová se může radovat také z toho, že si vylepší své žebříčkové maximum, posune se o jednu příčku na sedmé místo hned za Karolínu Plíškovou. Džabúrová nabrala v posledních týdnech výbornou formu a může patřit mezi favoritky i na dalších antukových turnajích včetně grandslamového French Open.

„V Charlestonu (finále) i ve Stuttgartu (čtvrtfinále) jsem hrála také dobře, takže jsem byla trochu zklamaná, že mi to tam nevyšlo, protože jsem byla blízko. Nepřestala jsem ale na sobě tvrdě pracovat a to se mi teď vyplácí,“ uvedla spokojeně Džabúrová.

28letá americká tenistka Pegulaová sice na svůj nejcennější titul v kariéře po třísetové bitvě trvající bez tří minut dvě hodiny nedosáhla, ale může být spokojená alespoň s tím, že také ona si žebříčkově polepší. V novém vydání světového rankingu najde své jméno příští týden poprvé v kariéře na jedenáctém místě. První desítku bude mít na dohled pouhých 95 bodů.

Už příští týden startuje další antukový turnaj kategorie WTA 1000 v Římě. Pegulaovou čeká v prvním kole Ruska Ljudmila Samsonovová (26.), Džabúrová začne proti Rumunce Soraně Cirsteaové (27.).