Proti číslům. Djokovič v Madridu odvrátil pád z prvního místa, svůj rekord dál natahuje

- Jan Vojkůvka

Srbský tenista Novak Djokovič nastupoval do turnaje v Madridu s tím, že pokud se nedostane do osmifinále, spadne z pozice prvního hráče světa. Klíčový duel s Gaelem Monfilsem ale zvládl, následně bez boje prošel do čtvrtfinále a nejen, že zůstane na čele světového žebříčku, ale dál živí naději na první titul v probíhající sezoně.

Byť Daniil Medveděv kvůli zdravotním problémům prozatím do antukové části sezony nenaskočil, mohl se v pondělí stát světovou jedničkou. Podmínkou, aby se tak stalo, bylo vyřazení Djokoviče ve druhém kole.

To se však nestalo a Srb podle očekávání porazil Gaela Monfilsem 6:3, 6:2, čímž navíc zaznamenal pro Francouze nelichotivý rekord, kterým je vzájemná bilance už 18-0 na zápasy.

Kromě postupu do osmifinále mohl Djokovič navíc slavit i další setrvání v čele žebříčku ATP. Počet týdnů na prvním místě v pondělí protáhne už na neskutečných 369 týdnů a na druhého Rogera Federera zvýrazní svůj náskok už na 59 týdnů.

Srb tak, i přes nízký počet odehraných turnajů v této sezoně, dál úspěšně bojuje proti číslům. Byť v průběhu roku na tři týdny o post světové jedničky přišel, dokázal se na trůn pro nejlepšího hráče v březnu vrátit a nyní na Mutua Madrid Open odvrátil další hrozbu sesazení.

Tím však jeho boj s čísly stále nekončí. Djokovič totiž bude za dva týdny odepisovat také body za finále v Římě. Kvůli tomu bude i přes současnou účast ve čtvrtfinále v Madridu na Medveděva ztrácet 500 bodů. Tyto body však může vybojovat už tento týden, pokud ve španělské metropoli vybojuje turnajový titul.

Pak by jej odpis tak výrazného počtu bodů nemusel nijak trápit a měl by jistotu, že až do Roland Garros zůstane světovou jedničkou. Naopak by si mohl budovat cenný bodový náskok na své pronásledovatele a dál prodlužovat rekord v počtu týdnů na prvním místě světa. V Paříži na přelomu května a června totiž bude obhajovat titul, což dělá 2000 bodů. Tam už to pravděpodobně nebude pouze Medveděv, jehož bude na čele žebříčku ATP odrážet.