Oni za válku nemohou, stojí za ruskými tenisty Nadal

- Filip Lefenda

Jako nespravedlivé označil vyloučení ruských a běloruských tenistů z letošního Wimbledonu španělský tenista Rafael Nadal. Vítěz 21 grandslamových trofejí podotkl, že jako sportovci za válečný konflikt na Ukrajině nenesou zodpovědnost.

Rusové a Bělorusové letos nesmí v All England Clubu startovat vinou zapojení jejich zemí do agrese na Ukrajině. Proti tomuto kroku se rychle ohradily obě profesionální organizace ATP a WTA, ale třeba i světová jednička Novak Djokovič.

Nyní se na stranu tenistů postavil i aktuálně čtvrtý hráč světa Rafael Nadal. „Myslím si, že je to vůči mým kolegům nespravedlivé. Oni za to, co se momentálně děje na Ukrajině, nemohou. Je mi jich líto,“ citovala hvězdného Španěla agentura Reuters.

Londýnští organizátoři se hájí tím, že neměli příliš na vybranou. Vzhledem k restrikcím britské vlády byly na stole jen dvě varianty – absolutní zákaz startu, nebo výjimka na základě písemného odsouzení invaze. Ani ta by se ale neobešla bez výhrad.

„Osobně netuším, jak bych se cítil, kdyby se pak náhodou rodinám hráčů něco stalo,“ zamyslela se další bývalá světová jednička Andy Murray. „Ideální řešení neexistuje. Mluvil jsem s ruskými i ukrajinskými tenisty. Je mi líto všech, kdo nemohou hrát. Lidé z Wimbledonu ale také nejsou v jednoduché pozici,“ hájil své krajany populární Brit.

„Když vláda uvalí sankce, tak se musí poslechnout. Toto ale není správné. Jako hráči bychom se měli semknout. Uvidíme, jak se vše bude v dohledné době vyvíjet,“ pokračoval opět Nadal.

Zároveň odmítá zlehčování situace. V první řadě jde pořád pouze o sport. „Když vidíte, kolik lidí umírá a trpí, není naše hraní zase až tolik důležité,“ uzavřel.