S diskriminací nesouhlasíme! ATP a WTA zareagovaly odmítavě na rozhodnutí Wimbledonu

- Marek Bartošík

Pořadatelé Wimbledonu ve středu oznámili, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu nepovolí start žádným ruským a běloruským hráčům na letošním ročníku travnatého grandslamu. Na tvrdé rozhodnutí britských organizátorů vzápětí zareagovaly obě hráčské asociace (ATP, WTA), které projevily se zmíněným zákazem nesouhlas.

Velmi podobné vyznění mají vyjádření ATP a WTA ke stanovisku vedení All England Clubu (AELTC), které neumožní Rusům a Bělorusům startovat na letošním Wimbledonu.

„Silně odsuzujeme nevyprovokovanou ruskou invazi na Ukrajinu a pokračujeme v humanitární pomoci prostřednictvím Tennis Plays for Peace. Nicméně jsme velmi zklamáni rozhodnutím AELTC a LTA (Britské tenisové asociace, pozn. red.) zakázat start sportovcům z Ruska a Běloruska na nadcházejících travnatých turnajích ve Velké Británii,“ píše se ve vyjádření ženské asociace WTA.

Britská tenisová asociace zatím o zákazu startu Rusů a Bělorusů na ostatních turnajích nerozhodla, podobný krok se ale jeví jako velmi reálný.

„Základním principem WTA je, že jednotliví sportovci se mohou účastnit profesionálních tenisových akcí na základě zásluh a bez jakékoliv formy diskriminace. Tento princip je součástí pravidel, s nimiž vedení AELTC i LTA souhlasilo. Zároveň mají tyto organizace ve svých stanovách zákaz diskriminace,“ pokračují zástupci WTA, přičemž oněmi zásluhami myslí postavení ve světovém žebříčku.

ATP i WTA uvedly, že s ohledem na rozhodnutí britských pořadatelů zváží své další kroky. Jisté však je, že nebudou měnit svá vlastní pravidla. „Hráči z Ruska a Běloruska budou moci i nadále soutěžit pod neutrální vlajkou,“ zmínili za obě organizace zástupci ATP.

Britští organizátoři nejslavnějšího tenisového turnaje zdůvodnili své ostré rozhodnutí tím, že nedemokratické režimy v Rusku a Bělorusku můžou využívat úspěchy svých sportovců ve vládní propagandě (jako to činilo nacistické Německo ve třicátých letech minulého století).

Zatímco v otázce zákazu startu Rusů a Bělorusů panuje mezi hlavními tenisovými orgány rozkol, stále pokračuje jejich společná iniciativa „Tennis Plays for Peace“ („Tenis hraje za mír“), která dosud vynesla bezmála jeden milion amerických dolarů na humanitární pomoc trpícímu ukrajinskému národu.